16 Апр. 2024

Вие сте тук

Дългият път към дома

04.06.2021

 

Или ваканцията като околосветско пътешествие

 

Часът е  9 сутринта. Виталий и съпругата му тъкмо са пристигнали на летище София от Истанбул, където са прекарали цяла нощ в очакване на ранния сутрешен полет. В Истанбул пък са дошли предната вечер с кола от Анталия, където са били на десетдневна ваканция.

 

Въпреки умората от дългия път им предстои обиколка на София, колкото да разгледат забележителностите и да си уплътнят часовете престой в българската столица. Защото това съвсем не е крайната им дестинация. От София ги чака трансфер до Букурещ, а от там - нов полет, този път до Киев, откъдето пък планират да се приберат в родното Запорожие.

 

Цялото това приключение и сложна логистика се дължат на непреодолимото желание за морска ваканция в условията на карантина в Турция и забраната за много международни полети до южната ни съседка.

 

На теория вероятно, по-лесно би било да пътуват по суша от Истанбул до Бургас, откъдето има полети директно до Запорожието. На практика обаче броят на планираните чартъри до украинския град е само 8 за целия месец юни, без да има сигурност, че ще бъдат осъществени.

 

През първия летен месец общият брой на чартърите от всички летища в Украйна до Бургас и Варна трябва да надхвърли 100, но никой не знае колко ще са в действителност. За  4 юни например, пристигащите от Украйна самолети са два от Киев – по един от летищата Жуляни и Бориспол.

 

По данни на украинската страна през 2019 г. в България са пребивавали 471 хил. украински граждани. През миналата, катастрофална за световния международен туризъм година, по данни на НСИ страната ни са посетили над 200 хил. украинци  (при 131 хил. души от Великобритания, 330 хил. от Германия, 193 хил. от Полша и 43 хил от Русия).

 

Статистиката обаче не уточнява колко от украинците са идвали в България на почивка,  а колко – за да работят като камериерки, рецепционисти, сервитьори, бармани или аниматори.

 

И в момента рускоезичните сайтове са залети от обяви за работа по българското Черноморие. Работодателите организират транспорта от  и до Украйна и Молдова, поемат разходите за път, настаняване и хранене, като обещават заплата между 400 и 550 евро месечно.  В някои има изисквания за опит, български и английски език, други допускат кандидати без опит и с някакви познания по английски или немски.

 

Засега обаче е неясно дали автобусните кервани ще могат безпрепятствено да се придвижат през Румъния и какви ще са граничните изисквания. След проблемите с български туристи  в Румъния в началото на седмицата Министерството на туризма инициира среща с румънската страна за договаряне на формалностите, но до момента няма информация за резултатите от разговорите.

 

След 6-часов престой Виталий и съпругата му напускат София, за да потеглят отново към неизвестността. Те не знаят нито дали ще успеят да се доберат до Букурещ, нито дали няма да им бъде наложен принудителен престой в Киев. След пристигането у дома ги чакат два PCR теста в рамките на една седмица, които да потвърдят, че не са носители на „ковид-19“.  

 

Към традиционното пожелание за добър и безавариен път добавям и „безкарантинен“.  Едно дълго пътуване към дома, продължаващо почти толкова, колкото е била и морската им ваканция.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed