28 Март 2024

Вие сте тук

БСБСПА ОТКРИВА ШЕСТИЯ СИ ГОДИШЕН КОНГРЕС В СОФИЯ

25.09.2019

След броени дни се открива Шестият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), който ще се проведе за първи път в София на 27 септември 2019 г. в хотел „Интерконтинентал”, домакин на престижното събитие в столицата. Партньори на форума са Министерство на туризма и Столична община. По традиция форумът се организира с международно участие на Световния ден на туризма – 27-ми септември, и ще привлече много български и чуждестранни гости в София.

 

Сред официалните гости на конгреса ще бъдат Министърът на туризма – Николина Ангелкова, Министъра на здравеопазването – Кирил Ананиев, заместник-кметът на Столична община – Тодор Чобанов, Главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) –  д-р Митко Василев и др. Очаквани и от участниците, и от медиите чуждестранни ВИП гости са: Президентът на Европейската СПА асоциация (ESPA) – Тиери Дюбоа (Франция); Главният секретар на ESPA – Чила Мезоси (Унгария); Първият вицепрезидент на ESPA  – Гунлаугур Йонсон (Исландия); съоснователят на  платформата HTI за подпомагане   и популяризане на здравен туризъм – Лейла Крестич (Хърватия), иноваторът Лучио Питичио (Италия), арх. Силвия Джанини (Италия) и др. 

 

Темата на Шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм е: „Дестинация за здравен туризъм – в четири сезона (успешният балнеотуристически продукт – предпоставка за развиване на устойчив здравен туризъм)”. Провеждането на конгреса на БСБСПА в София е признание за потенциала на града София като дестинация за здравен туризъм в четири сезона с изключително бъдеще. Управителният  съвет на съюза  подчертава целите,  които си поставя с предстоящия конгрес в екип с отговорните ресорни министерства, общини и подкрепата на Европейската СПА асоциация (ESPA): да очертае хоризонт за следващите 10 години в устойчивото развитие на  медикъл СПА, СПА и уелнес туризма на България, част от здравния туризъм.

 

Провеждането на конгреса за първи път в София е пример за активното ѝ участие с нови инвестиции в развитието на устойчив здравен туризъм. Столицата привлича все повече чуждестранни туристи с над 8000 години история, с магията си на своеобразен музей на открито със запазените на много места останки от древните цивилизации. Космополитен град на различни народности и култури, той допълва развитието си с динамика и съвременно развитие, като иновативен и творчески град на възможностите, с все по-активно участие на гражданите в съвременния културен живот и пълноценното им взаимодействие с културното наследство.

 

София е една от водещите туристически дестинации в страната, и една от бързо утвърждаващите се на световната туристическа карта европейски дестинации. И през 2017 г. е отчетен устойчив ръст на туристическата индустрия в София. Увеличението на броя туристи е с 13 %, а на реализираните от тях нощувки - с 15 %. В София по данни на ОП „Туризъм” са функционирали 553 места за настаняване, от които 462 категоризирани от кмета на СО и 91 категоризирани от Министерство на туризма (2017 г.). Функциониращите места за настаняване на територията на София разполагат с 9 346 стаи и 17 314 легла, в петзвездни хотели  - с над 1300 стаи, в четиризвездни хотели – с над 2 700 стаи в тризвездни – с над 2 199 стаи. В местата за настаняване категория 4 и 5 звезди на територията на града са съсредоточени 41 % от легловата база в столицата.

 

 

 

 

Иво Маринов, Директор на Общинско предприятие „Туризъм“ при Столична община:

София има шанс да се превърне в най-големия хидротермален център на Европа. В подземното пространство на София се съхраняват осем типа термални води, различни по химичен състав, температура и лечебни качества, с широк диапазон на минерализация. София е единствената европейска столица с подобно природно богатство. С общия устройствен план на Столичната община са резервирани терени за около 35 хидротермални центъра от различни функционални типове и категории.  Перспективите за използване на минералните води в  Столична община са представени в „Стратегия за използване на потенциала от минерални води и земна топлина на територията на Столична община“ и „Програма за оползотворяване на хидротермалните ресурси от находищата на минерални води на територията на Столична община“ (приети с Решение № 561 на Столичния общински съвет от 14.09.2017 г.). Програмата включва както краткосрочни (част от тях са изпълнени в периода 2014 – 2015 г.), така и дългосрочни дейности. Конкретното ѝ прилагане е отразено в Специфична цел 3.3.1 „Използване на капацитета на минералните води и лечебния микроклимат за развитие на лечебен и СПА туризъм”.Нейната основна цел е използване на минералните води като фактор за устойчивото развитие на града и прилагане на зелените политики на Столична община за подобряване качеството на живот на гражданите и гостите на София, за превръщане на София в европейски балнеоложки център чрез възраждане, утвърждаване и модерно развитие на античната хидротермална култура и традиция.

 

Живко Иванов – Директор „Управление на активи”, Галакси Инвестмънт Груп: София възниква като град поради стратегическото си местоположение и лековите минерални извори. По времето на Римската империя водните ресурси на града се използват активно за лечение и профилактика. Това знание се пренася през вековете до наши дни и част от нашия ангажимент като общество е да развием ползването на този лековит ресурс за гражданите на града и неговите гости.

Нашата красива столица има огромен потенциал да привлича висок клас туристи – чрез своята балнеология и културно-исторически забележителности, които да допълнят съществуващия корпоративен сегмент. Изворите в централна градска част,

Банкя, Горна Баня и Овча Купел – четири балнеологични центъра на толкова малка територия – това е огромно природно богатство, с което градът разполага, но за момента не използва активно.

Провеждането на годишния конгрес на БСБСПА в София е своеобразен рестарт на темата за балнеология в София. Конгресът ще привлече водещи европейски и български професионалисти в сферата на СПА индустрията, ще даде възможност на хотелиерите от града да сверят своите виждания и знания спрямо най-добрите европейски практики, ще даде поле за размисъл относно потенциала за инвестиции в балнеологични и СПА обекти в района на столицата.   

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed