01 Май 2024

Вие сте тук

Bosphorale – Десерт на годината в „Кемпински”

27.02.2013

 

Петдесет и един сладкари оспорват една добре позната поговорка, за да създадат неустоима фантазия

 

 

Противно на известната мисъл „Много баби – хилаво бебе”, понякога наличието на много готвачи може да доведе до творчески искри и резултатът да бъде едно невероятно изкушение: Bosphorale.

 

Десертът на 2013 на веригата „Кемпински“  беше избран измежду 51 рецепти на 51 сладкари, а след това оценен от 80 представители от отдел „Хранене” по време на сляпа дегустация.  Кулинарното състезание олицетворява мотото на „Кемпински”: всичко е въпрос на храни, напитки, таланти, иновации, създаване на традиции и общи усилия.  Bosphorale е много повече от торта – той представя стремежа на веригата към съвършенство и лидерска позиция в сферата на храненето, коментират от веригата.

 

За да изберат десерта на годината, сладкарите бяха поканени да представят оригинална рецепта по точно зададени правила: ключовата съставка да бъде шоколад, десертът да може да бъде сервиран както отделно, така и в комбинация с други сладости, да не бъде суфле, десерт а-ла-минут или сладолед.

 

Предварителният подбор от пет десерта беше извършен от група готвачи, избрани от корпоративния офис на „Кемпински”. За да бъде процесът на подбор напълно обективен, никой не беше запознат откъде идват индивидуалните рецепти. Финалът се състоя в Kempinski Grand Hotel des Bains в Сан Мориц по време на европейската кулинарна среща на „Кемпински”. На него 80 готвачи, директори отдел „Храни и напитки” и сомелиери избраха Bosphorale за абсолютен победител. Десертът е създаден от главния готвач и майстор на шоколадови вълшебства Уилям МакКарик от Çırağan Palace Kempinski в Истанбул.

 

“Bosphorale е торта на основата на шоколада със сушеникайсии, напоени в чай и портокали. Той дава усещане за съчетаване на местен и регионален вкус с европейски дух”, казва Стефан Белон, вицепрезидент „Храни и напитки” в международната верига. Тази богата торта съдържа най-добрите местни аромати, като кайсии от Кайсери, чай Ърл Грей с аромат на бергамот от Черноморския бряг на Турция, елегатно комбиниран с шоколад „Валрона”.

  

Създаделят на Bosphorale Уилям МакКарик е възпитаник на Академията за кулинарно изкуство в Ню Джърси. След завършване на училище, той се отправя къв Европа, за да изучи тънкостите на шоколадовия занаят, сладкарските изделия и тестените вълшебства. По-късно заминава за Азия, където добива богат опит като главен сладкар в Риц Карлтън, Шангри-Ла и Хаят, преди да се завърне в Лондон отново през 2001 г. и да се присъедини към световно известния магазин Хародс, където отговаря за цялата шоколадова и сладкарска продукция, като се грижи лично за звездите, посещаващи магазина, от Мадона до Елтън Джон.  Той е печелил множество награди в Малайзия, Филаделфия, Дубай и Обединеното Кралство, в различни категории от „Най-добър горещ шоколад” до „Най-добра сватбена торта”.

 

Bosphorale ще бъде представен официално и опитан от над 1000 кандидата в Деня на кариерата в Мюнхен на 2 март 2013 г. Това е вторият десерт на годината, след Дамата в червено 2012 и ще бъде предлаган във всички хотели на „Кемпински” през цялата година. Кулинарната надпревара е част от стремежа на „Кемпински” да се превърне във верига, известна с предлаганите вкусни изкушения, връщайки се към корените си на ресторантьори от времето на създаване на хотелската група през 1897 г.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed