20 Апр. 2024

Вие сте тук

БХРА настоява за евтини чадъри и за хотелиерите

27.05.2021

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) продължава да настоява за гаранции, че плажните принадлежности ще бъдат на ниска цена и за хотелиерите.

 

Вчера стана известно, че правителството ще предложи на концесионерите на плажове да намали концесионната такса съобразно намалените такси на чадърите и шезлонгите. Условие за намаляване на концесиите е поевтиняване на плажните принадлежности поне с 50%.

 

Според БХРА обаче това не гарантира, че няма да се повтори изкривената практика от миналата година. Тогава плажните услуги бяха намалени наполовина, но реално концесионерите продължиха да преотдават плажни участъци на много висока цена към хотелиерите.

 

Резултатът е, че хотелиерите реално плащаха между 5 и 7 пъти повече за парчета от плажа в сравнение с намалените вече концесионни такси. Така единствените губещи в кризата за пореден път останаха инвеститорите-хотелиери, които вече имат сключени договори за започналия сезон и предоставиха чадърите и шезлонгите безплатно към своите пакети. По този начин се преотдава по-голяма част от ивиците в големите курорти и съвсем малка част остава за крайните туристи, които да ги ползват при обявените намалени цени, посочват членовете на БХРА от Южното и Северното Черноморие.

 

Нещо повече, хотелиерите-наематели за своя сметка осигуряват чадъри, шезлонги и почистването на плажа, зокато единствените разходи за концесионерите са наемането на спасители и медицински лица. В същото време концесионерихе реално имат възможност да допълват доходите си чрез предоставяне на допълнителни услуги като водни спортове и други атракции, както и от работата на плажните заведения.

 

България е и единствената дестинация, в която ивиците се ползват като плажове през деня, а вечер се превръщат в дискотеки, посочват от БХРА. Според организацията е важно намаляването на цените на концесионните възнаграждения да се обвържат с изискването да не се преотдава плажната ивица на цени, по-високи от 25-30 процента от цената, на която държавата я предоставя.

 

Именно големият марж в преотдаването на плажа е причина за високите цени на плажните услуги.  Според хотелиерите за гостите на курортите, закупили туристически пакети, чадърите и шезлонгите трябва да са напълно безплатни.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed