29 Март 2024

Вие сте тук

БХРА иска Столична община да намали наполовина местните данъци за хотели и ресторанти

01.03.2021

Столична община да намали местните данъци и такси и да не налага допълнителни лихви върху задълженията на хотели и ресторанти. За това настоя по време на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Столична община зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров, съобщиха от асоциацията.  

 

БХРА предлага да се редуцира с 50% стойността на дължимите за търговските обекти такса смет. Затварянето на търговските зали на ресторантите и другите заведения за хранене и развлечение, както и преустановяването на дейност на някои места за настаняване и драстичното намаление на посещенията в онези, които все още работят, води до намаляването в пъти на генерираните отпадъци.  Затова според хотелиерите тази такса  трябва да бъде намалена реципрочно на претърпените от бизнеса загуби, подчерта зам.-председателят на БХРА.

 

Според членовете на БХРА е редно и да не се начисляват лихви за забава за дължимия данък сгради и такса смет до края на 2021г. , за да не се налагат допълнителни тежести върху бизнеса. Освен това от БХРА предлагат също да се освободят от плащане на тротоарно право заведенията и от наеми стопанисващите общински обекти фирми,  които са затворени поради кризата. 

Предложенията на БХРА бяха подкрепени и от представителите на Националния борд по туризъм на Българско конгресно бюро, които обявиха по време на съвета, че също ще внесат подобни писмени позиции, посочват от БХРА.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed