29 Март 2024

Вие сте тук

БХРА иска допълнително удължаване на мярката 60/40

14.06.2021

 

Необходимо е удължаване на мярката 60/40 поне до края на септември, както и промяна на условията по нея. Това посочва Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в писмо  до служебния министър на туризма Стела Балтова.

 

Според хотелиерите продължаването й до края на юли не е достатъчно. Освен това те искат и промяна в критериите по същата мярка, тъй като за ваканционните хотели, особено морските, е невъзможно да бъдат съпоставяни месеците юни и юли на 2021 на същите месеци на предходната година. Те поясняват, че през 2019 г. голяма част от приходите на хотелите (30 – 40% от общите приходи) са получени от ранни записвания и аванси. Плащанията по тях са получени от хотелиерите в периода от януари до май (съгласно индивидуалните договори).

 

Заради спецификата на туристическия бизнес през месеците юни и юли на 2019 г. сезонните хотели не са генерирали приходи, въпреки че са имали туристи. Причината е, че доплащанията на резервациите по ранни записвания, както и плащанията по резервациите направени на по-късен етап, се извършваха от големите туроператори най-рано 60 дни след датата на напускане на гостите, тоест през септември и октомври.

 

През настоящия сезон 2021 хотелиерите нямат приходи по ранни записвания. Повечето хотели са договорили с туроператорите (било то румънски, български, украински и др.), както и с индивидуалните клиенти плащанията на резервациите да се извършват от няколко дни до седмица-две преди настаняване. Така основните плащания към хотелите през настоящия сезон ще бъдат през месеците юни, юли и август, докато през 2019 г. са били разпределени през цялата календарна година, мотивират позицията си от БХРА.

 

Асоциацията предлага да се промени критерия за оценка за допустимост на кандидатите по Мярка 60/40, като се приеме съпоставяне на първите 6 месеца на 2021 година (от януари до юни), спрямо аналогичния период за 2019 година, при минимум 20 % спад в бизнеса.

 


Като краен вариант БХРА предлага и втора опция – при отпускане на средствата по мярката да се съпоставят тримесечието от април до юни на 2021 година спрямо същия период на 2019 година, при минимум 20% спад в бизнеса.

 

Хотелиерите настояват и за допълнителни средства,  както бе въведената мярка 80/20, за най-засегнатите от кризата браншове – туризъм, авиация и транспорт.

 

Според тях трябва да се има и предвид, че инфлацията за този двугодишен период е довела до увеличаване на разходите на хотелите дори и при едни и същи приходи.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed