20 Апр. 2024

Вие сте тук

Авиоиндустрията в Европа не може да изпълни планираните полети

26.07.2022

Потърпевши са туристи и хотелиери

 

Дали са ви отпуск в разгара на лятото, планирали сте мечтаната си почивка навреме - купили сте си самолетен билет, резервирали сте стая в хотел, който ви харесва и дори сте си направили туристическа застраховка, за по-сигурно. На пръв поглед, нищо не застрашава прекрасната ви ваканция, тъй като и прогнозата е за слънчево и спокойно време.

 

Не бързайте обаче да се радвате. Просто защото на европейските летища през последните няколко седмици са отменени близо 2000 полета. При това едва ли не в последния момент.

 

Най-много полети са отменили Easyjet и Turkish Airlines, показва анализ на платформата за проучвания на пътувания Mabrian. Те са анулирали близо 7% от всичките си полети – нещо необичайно, при това в твърде кратък срок и в разгара на сезона на ваканциите.  Проблемът според експертите е в недостига на служители както на летищата, така и в авиокомпаниите, поради което те не успяват да се върнат на нивата от 2019 г.

 

Най-нисък процент отменени полети от топ 10 е Air Europa, с по-малко от 0,5% анулирани полети, което означава, че 199 от 200 все още са планирани да бъдат извършени.

 

Всяко отменяне обаче представлява ваканционен кошмар за някого и загуба на приходи за авиокомпанията: тук никой не печели и е ясно, че индустрията е далеч от решаването на проблема, посочват в заключение експертите от Mabrian.

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed