19 Апр. 2024

Вие сте тук

Airbnb смята да ограничи собствениците на жилища в Париж до 120 нощувки годишно

28.02.2017

Платформата за наемане на жилища между частни лица Еърбиенби (Airbnb), критикувана от туристическия сектор за "нелоялна конкуренция" и често наричана най-големия хотелиер в света, предлага да въведе лимит до 120 нощувки годишно в Париж. Това обявr в интервю за днешния брой на в. "Паризиен" директорът на френското й подразделение Еманюел Марил, цитиран от Ройтерс.


"Искаме да инсталираме на нашата платформа автоматична граница от 120 нощувки (законния максимум) за 50-те хиляди собственици, даващи под наем имоти в Париж", изтъква той."Ако имат разрешителни да дават под наем за по-дълго време, защото са професионалисти или са в шестмесечна командировка или имат договор за туристическо настаняване, те ще могат да премахват "на честна дума" отметката за автоматичното ограничение, допълва Марил.


При надвишаване на лимита Еърбиенби би могла да съобщава на кметството координатите на нарушителите.


"Топката е в полето на парижките власти", изтъква Еманюел Марил. "Обсъждаме го от седмици. В случай на споразумение, ще са необходими около три месеца, за да се задейства" системата.


Създадена през 2008 година в Сан Франциско, американската платформа има 5 милиона настанявания във Франция през 2015 година. В момента един собственик на имот в Париж го дава под наем средно за 33 нощувки годишно.


Под натиска на хотелиерите и общинските власти Еърбиенби започна да събира дневна такса за престой в Париж от 2015 година, а миналото лято разшири тази практика в 19 други големи градове.

 

През 2016 г. компанията бе принудена да ограничи престоя в няколко големи европейски града, сред които Лондон, Амстердам и Барселона, а в Берлин дейността й бе призната за незаконна от съда.

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed