29 Март 2024

Вие сте тук

АБТТА: В Гаранционния фонд не може да участва държавата

26.02.2021

  Членове на Асоциацията няма да се включат в протеста на 2 март

 

Управителният съвет на АБТТА решително се разграничава от идеите за спешно създаване на гаранционен фонд, „захранен“  от държавата. Това се посочва в позиция на туроператорската организация по повод призива  на туроператорски сдружения БАТА и ОБТ „Гаранционният фонд като спасителен пояс за туризма”. Преди дни по време на пресконференция представители на Обединение „Бъдеще за туризма“ поискаха от държавата 69 млн лв за създаването на фонд за възстановяване на средствата към необезвъзмездени  до този  момент потребители на нереализирани заради ковид-пандемията туристически пътувания.

 

„Предлаганият подход ще генерира недопустима неравнопоставеност между отделните икономически субекти по отношение на получаваните  държавни помощи, ще се окаже дискриминационен спрямо не малка част от българските туроператори, които нямат неразплатени задължения към свои клиенти и ще ощети цели сегменти от туроператорския и агентски сектор“,  мотивира становището си ръководството на асоциацията. 

 

Според тях последствията на такъв подход ще имат сериозен негативен ефект върху стабилността на сектора, внушавайки неоснователни чувства на несигурност и страх у потребителите на туристически услуги, че – в случай, че Фондът не бъде учреден - те не биха получили никога обратно своите пари.

 

От АБТТА припомнят и основната цел на Гаранционния фонд -  да защити потребителите на туристически услуги в случай на неплатежоспособност на туроператора.  Те подчертават, че концепцията на гаранционната схема, възприета във всички Европейски държави  се основава на принципа, че щетите, настъпили в резултат на несъстоятелност на даден туроператор ще бъдат покрити от неговата банкова гаранция. Освен че защитава правата на потребителите, Гаранционният фонд  гарантира  интересите и на другите туроператори в случай на умишлено предизвикана неплатежоспособност или фалити, настъпили в резултат на икономически нецелесъобразни управленски решения, подчертава АБТТА. Гаранционният фонд е собственост на участващите в него икономически субекти, създаден е  и се поддържа посредством съответните  вноски на участниците в него“, се посочва в мотивите на организацията.

 

С аналогични аргументи АБТТА отказва участие в обявената за 2 март т.г. протестна акция на същата тема.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed