23 Апр. 2024

Вие сте тук

96% спад на руските туристи в Анталия

07.06.2016

Броят на руските туристи, посетили курорта Анталия, е намалял с 96% през първите пет месеца на годината до 21 хиляди души, сочат данни на статистиката, цитирани от в. "Хюриет дейли нюз".


Според представителите на местните власти сред основните причини за огромния спад на броя на руските туристи са опасенията за сигурността в Турция и кризата със сваления руски самолет Су-24 миналата година.


Около 1,5 милиона туристи са пристигнали със самолет в средиземноморския град Анталия през първите пет месеца на 2016 г., което е с 42% по-малко от същия период на 2015 г., сочат данни, цитирани от турската агенция Доган.


Най-голям брой чуждестранни туристи са пристигнали от Германия - 582 хиляди. Броят на германците, посетили Анталия през първите няколко месеца на годината, обаче е с 30 процента по-нисък спрямо миналата година. На второ място по брой на туристи, посетили средиземноморския курорт, са холандците, но и техният брой е намалял с една трета спрямо 2015 г. Съществено е намалял и броят на туристите от Великобритания.


В същото време с 57% са се увеличили туристите, от Украйна.


Очаква се тази година загубите за туристическия сектор на Турция да възлязат на 15 милиарда долара, посочва "Хюриет дейли нюз". Вестникът информира, че този сезон много хотели ще останат затворени, а други ще бъдат отворени по-късно.


Председателят на федерацията на турските хотелиери Осман Айък заяви пред в. "Хюриет", че резервациите за хотелите за предстоящия сезон дават слаба надежда.


Много хотели са затворени и това е така не само в Анталия, а по цялата ни брегова линия. Много малък процент от стаите в хотелите са заети - 20-30 процента, макар цените да са наполовина в сравнение с миналата година. Собствениците на повече от един хотел обикновено избират да отворят само един от хотелите си, за да намалят загубите, каза Айък.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed