28 Март 2024

Вие сте тук

81% от българските туристи почиват само през лятото

22.01.2014

Огромното мнозинство от българските туристи отделя средства за почивка единствено през лятото.  Осем от десет българи (81%) , които са почивали през 2013 година, са направили това в месеците юни, юли, август и септември, показват данните на онлайн туристическа агенция eSKY.bg.

 

В същото време продължителните зимни почивки остават слабо популярни сред българите, показват данните от представителното проучване. По-сериозен поток от туристи по традиция се наблюдава за уикенд пътуванията към родните ни зимни курорти.

 

Специалистите отбелязват, че България остава и топ дестинацията за почивки през 2013 година. 59% от българите продължават да залагат на родното поради по-ниските цени за транспорт и настаняване. 12% от почиващите твърдо посочват, че биха изкарали ваканцията си единствено в чужбина, а 29% успяват да почиват и у нас,  и зад граница.

 

През миналата година нашите сънародници са пътували с цел почивка най-често до съседните Гърция и Турция, които предлагат отличен баланс между цена и обслужване. Италия и Испания се нареждат на трето и четвърто място по популярност сред българските туристи, основно поради възможностите за културен и исторически туризъм.

 

Най-ниската цена пък остава водещи мотив при избор на дестинация за почивка, показва още изследването. Цели 69% от българите са отделили под 1 000 лева от бюджета си за почивки през лятото или зимата, а 27% са похарчили под 499 лв. за отдих.

 

Най-платежоспособни остават туристите между 27 и 40 години, като те харчат средно по 1100 лв. за почивки през лятото или зимата, като това е и групата, която най-често избира да почива зад граница.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed