29 Апр. 2024

Вие сте тук

80% ръст на туристите в Добрич

28.01.2015

С 80% са нараснали посещенията в музейни обекти в Добрич след реновирането им по европейски проект и създаване на новия маршрут "Йовковият Добрич". През 2014 г. броят на туристите, проявили интерес към тях, е бил близо 33 хил души, съобщи БТА, позовавайки се на кмета на градаДетелина Николова. Две години по-рано, преди да започнат ремонтните работи, в музеите са влезли 17 997 души.
 

Новият туристически маршрут популяризира забележителности, свързани с живота и творчеството на класика на българската литература. Инвестицията за обновяване на пет музейни обекта е 3,6 млн лв лева по оперативната програма "Регионално развитие".

 

Домът-паметник "Йордан Йовков", който съхранява най-големия музеен фонд в страната за писателя, вече разполага с информационен център с модерна система за езикови преводи и обновена експозиция. В рамките на проекта е изграден и паркинг за туристически автобуси.


С европейски средства е реставрирана и къщата-музей "Йордан Йовков", където класикът започва да пише повестта "Жетварят". В двора на къщата каменна фигура на Йовковия герой Люцкан посреща туристите.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed