29 Апр. 2024

Вие сте тук

8% ръст на чартърите на летище София

10.06.2013

С 1,8% повече са пристигащите и заминаващи пътници според статистиката на летище "София" в сравнение с май 2012 г., съобщиха от пресцентъра на летището. Обслужените пасажери са общо 316 975. Пътувалите по международни редовни линии са нараснали с 3% в сравнение със същия период на миналата година.


Ръст от 8% се наблюдава при пътниците на туристическите чартърни полети.  Авиокомпания "Бългериан Ер Чартър" е превозила три пъти повече български туристи /2 900/ в сравнение с май 2012 г. Това се дължи на празничните дни в началото на месеца. Предпочитаните направления са сицилианският град Палермо и атрактивните гръцки острови Санторини и Закинтос.

 

Чуждестранните чартърни авиокомпании са обслужили с 18% повече туристи от 2012 г. По-малко са пътувалите по вътрешни линии - 15 815, което е с 11 на сто по-малко.


Спад от 9,5% е регистриран за излетелите и кацнали самолети на летище "София". За месеца те са 3 662 , докато за същия период миналата година са били 3 934. Най-голямо е намалението на полетите по вътрешни линии.


През май са изпълнени повече чартърни и бизнес полети - съответно с 10 и с 5 процента.


През това лято ще бъдат възстановени две от директните линии от летище "София", които бяха закрити преди време поради фалит на авиокомпании.


До Будапеща от края на юни четири пъти седмично ще лети авиокомпания България Ер, а до Киев - три пъти седмично Wizz Air.


За първи път на българския пазар ще стъпи испанската нискотарифна авиокомпания Vueling с редовни полети от Барселона до София. Летни чартърни вериги до Анталия ще бъдат изпълнявани от България Ер, Turkish Airlines и Sunexpress, а други две турски авиокомпании - Pegasus и Onur Air ще превозват български туристи до Бодрум.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed