25 Апр. 2024

Вие сте тук

7,4% ръст на нощувките в София

13.02.2015

През 2014 г. броят на нощувките  в Столична община са регистрирани 1,7 млн нощувки или със 7,4% повече от миналата година. Това съобщи д-р Тодор Чобанов,  заместник-кмет по “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” в Столична община на пресконференция в рамките на международното изложение „Ваканция и СПА Експо” 2015 г. Заедно с директора на общинско предприятие „Туризъм”  Иво Маринов те презентираха пред журналисти и представители на туристическия бранш проекта „Създаване на регионален туристически продукт в общините Столична, Ихтиман и Своге”.

 

Според Тодор Чобанов се увеличават посещенията със специален интерес.По-голям е ръстът на чуждестранните туристи – с 8,6% повече, отколкото на българските – 5,5%.

 

Германия, Гърция, Великобритания, Италия, САЩ, Израел, Турция, Руъния и Русия са основните туристически пазари, от които пристигат туристи в София. Има интерес и сред представителите на Китай и други азиатски пазари, но техните интереси значително се различават от тези на европейските туристи.

 

Най-посещаваният обект е храмът Света София и некрополът под него, който през миналата година е бил разгледан от 50 хил. туристи.

 

Представени бяха тематични маршрути под мотото „Кръстопът на вдъхновените“. Те обединяват емблематични туристически обекти на територията на трите общини и са съвкупност от културното наследство и природното богатство на този регион, в който православната християнска традиция има древни корени. Маршрутите са предназначени както за българския, така и за международния пазар. Те пренасят туристите от Античността до модерния свят и носят следните имена: „Искри от векове на слава”, „Светци и владетели – закрилници“ и „Християнският път през вековете“. Маршрутите целят да развият потенциала на региона и да предложат разнообразни възможности за опознаване на неговото наследство, отдих и забавление, посочи Тодор Чобанов.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed