28 Март 2024

Вие сте тук

700-годишен бряст избран за "Дърво с корен -2011"

04.12.2011

Бряст на възраст 700 години, който расте на брега на р. Бели Лом, близо до русенското с. Нисово, ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012”. Столетникът е победител в провеждания от Фондация „ЕкоОбщност” национален конкурс „Дърво с корен 2011”. За него са гласували 1245 души в онлайн гласуването. Той се състезаваше с още 9 финалисти от цялата страна, за които общо дадоха вота си близо 6 500 души. В международният конкурс българският избраник ще участва заедно с националните победители на Румъния, Словакия, Чехия, Полша, Унгария и Франция.

Брястът, известен още и като Дървото на желанията, беше номиниран за конкурса „Дърво с корен 2011” от учениците от клуб „Екология” към ОУ „Христо Ботев”, с. Щръклево, с легендата за млада жена, която възвърнала зрението си, благодарение на животворната му смола. От тогава областта около столетника се нарича Одалийката, като спомен за момичето, което преди ослепяването си било одалиска -  танцувало, за да весели ханъмите в османските хареми в русенско. Освен привилегията да представи страната ни в „Европейско дърво на годината 2012”, брястът край Нисово получи и ваучер за специализирана грижа за подобряване на състоянието му.

На второ място в конкурса се класира Кривото дърво – 400-годишен бук от гр. Копривщица, номиниран от ДГС Пирдоп, а на трето – хилядолетният чинар в с. Белащица, Пловдивско. В категория „Дърво с бъдеще” – за хора, които садят дръвчета и се грижат за тях, наградата – ваучер за градински принадлежности и инструменти в размер на 200 лв. отиде при децата от Іа клас на СОУ „Васил Левски”, гр. Ветово, за посадената от тях японска вишна. Гласуването за конкурса „Европейско дърво на годината 2012” ще се състои през първата половина на следващата година, на сайта www.treeoftheyear.org.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed