26 Апр. 2024

Вие сте тук

7% спад на туристите във Франция

31.08.2016

Броят на чуждестранните туристи във Франция е намалял със 7% от началото на годината в резултат на атентатите, но също и лошото време и стачките, съобщи Франс прес, позовавайки се на данните на външно министерство. За цялата 2015 година Франция е запазила лидерската си позиция по брой чуждестранни туристи, по данни на Световната организация по туризъм (СОТ).


"Чувството за опасност се е отразило съществено върху някои клиенти, особено по-богатите и азиатските туристи", изтъкна  министърът на външните работи и туризма Жан-Марк Еро.


В Париж посещенията на чуждестранни туристи са намалели със 17% на годишна основа.  За този спад са допринесли и икономическите трудности в някои страни като Русия и Бразилия, коментира Жан-Марк Еро. Той допълни, че за разочароващите резултати фактор са били и лошото време през второто тримесечие и транспортните стачки.


В същото време са били рекордно запълнени хотелите в някои градове домакини на футболните срещи от Евро-2016, с увеличение на продажбите от 70% в хотелите в северните градове Лил и Ланс, както и на югоизток в Сент-Етиен.


Ислямистките нападения, стачките и наводненията са причините за отлива на туристи от френската столица през първата половина на годината и са стрували на туристическата индустрия в Парижкия регион около 750 милиона евро пропуснати приходи. Това сочат оповестени днес официални данни, цитирани от Ройтерс.


Според Фредерик Валету, оглавяващ Регионалния комитет по туризма на Париж, туристическият сектор преживява индустриална катастрофа. Вече не е времето за комуникационни кампании, а за план за подпомагане, отбелязва той. 


Валету посочва, че са необходими мащабни инвестиции, за да бъдат защитени работните места в сектора, и призовава външния министър Жан-Марк Еро спешно да се срещне с местните туристически власти.


Работата на около 500 000 души в Ил дьо Франс (град Париж и неговите предградия и сателитни селища - бел. ред.) е свързана с туризма, което го прави най-голямата индустрия в региона.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed