20 Апр. 2024

Вие сте тук

6% ръст на туризма в света през 2013

19.03.2014

Туристическият сектор се е разраснал с 6% през 2013 година, осигурявайки работа на 266 милиона души по света или с 6 милиона повече в сравнение с 2012 година, по данни на Световния съвет по пътешествия и туризъм (WTTC), цитирани от Франс прес.


Общо секторът е допринесъл със 7 трилиона долара за световния брутен вътрешен продукт (БВП) спрямо 6 трилиона долара
през 2012 година, като в него е бил зает всеки единайсети човек на планетата.


"Приносът на сектора на пътешествията и туризма към световната икономика нараства за четвърта поредна година", коментира председателят на съвета Дейвид Скоусил в комюнике на организацията.


"Нарасналото търсене от страните с нововъзникваща пазарна икономика ще продължи с устойчив темп, тъй като средните класи са в разгара на подема си, особено в Азия и Латинска Америка, и повече от всякога са в състояние да пътуват в собствената си страна и извън нея", прогнозира съветът.


За 2014 година организацията прогнозира разрастване на сектора с 4,3 на сто. За да се поддържа такъв темп обаче тя призовава правителствата да смекчат политиките си на издаване на визи и да развиват интелигентни, а не наказателни данъчни политики.

 


Според Световната организация по туризъм (СОТ) миналата година броят на туристите е нараснал с 5 процента до 1,1 милиарда, като секторът е бил един от редките сектори с добри новини за много от икономиките по света.


За 2014 година СОТ очаква увеличение между 4 и 4,5 на сто на броя на туристите.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed