29 Март 2024

Вие сте тук

5,2% ръст на приходите от международен туризъм

27.09.2011

С 5,2 на сто са се увеличили приходите от международен туризъм и от началото на годината до края на юли те на стойност 1, 544 млрд. евро, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов днес. По повод днешния Световен ден на туризма заместник-министърът и ръководствата на браншови организации в туризма представиха данни за летния и прогнози за зимния туризъм у нас и предложения за подобряване на работата на фирмите от този бизнес.

Запазва се ръстът на основните за страната туристически пазари. С 10% повече са германските туристи, почивали в страната, а руските - с 20%. Има ръст и на пазара на Украйна, Израел, както и на пазарите с по-малък дял като Молдова, Сърбия и Македония.

През август се запазва тенденцията на ръст на броя на чуждестранните туристи и за месеца спрямо същия период на миналата година той е пет на сто. С 5,6 на сто е увеличението на посещенията с цел почивка и ваканция.

Председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев отчете като добър за Северното Черноморие летния туристически сезон. По думите му финансовият резултат е около равнищата от миналата година и малко по-добър. Има сериозен ръст на посещенията на туристи от Полша, върнали са се и унгарските туристи. Отчетен е сериозен ръст на руските туристи и се надяваме така да е догодина, каза Щерев.
Благой Рагин, председател на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация информира, че бизнес-хотелите в София и във вътрешността на страната са на "червено". Председателят на Софийския туристически район Витан Иванов каза, че има срив от 30 на сто в работата на бизнес-хотелите в София. Причината е драстичното намаление на инвестициите.
Председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов отчете ръст от десет на сто на приходите и на посещенията на туристи спрямо миналата година в сектора.

Очакванията на бизнеса за приходите от зимния туризъм са те да бъдат на миналогодишните равнища с тенденция на ръст от около 5%.


THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed