19 Апр. 2024

Вие сте тук

500 хил турци ще прекарат Курбан байрам в чужбина

07.11.2011

Близо половин милион турци ще прекарат ваканцията по случай предстоящия утре празник Курбан байрам в чужбина, съобщи БТА. Сред тях са и много български турски изселници, които ще дойдат в България, за да прекарат празника с роднини и приятели. Особено голям интерес има към екскурзиите в европейските държави Австрия, Испания, Франция, Унгария и към гръцките острови.

В Турция вече започна 5-дневната ваканция по случай свещения мюсюлмански празник Курбан байрам. Самият празник, на който се колят живи животни и се принасят в жертва за здраве и благополучие, започна в неделя  и ще се празнува до сряда включително. Дотогава няма да работят държавните учреждения, банките, борсите, дипломатическите представителства в чужбина.

По случай празника преминаването по магистралите и мостовете над Босфора в Истанбул ще бъде безплатно, а градският транспорт в мегаполиса ще превозва с 50 на сто по-евтино.

Българските турци масово пътуват за България, а автобусните фирми са пуснали допълнителни превози. По традиция българските турци отиват на този празник в България, където освен възможността да празнуват със свои близки, имат и шанса да намалят разходите за празника, тъй като месото е по-евтино в сравнение с Турция. От граничните пунктове предупредиха, че са засилили проверките специално на българско-турските гранични пунктове срещу случаите на внос на месо и месни продукти в куфари и сакове, което е забранено.

Кратка анкета на THExperts сред хотелиери обаче показва, че не очакват много гости за празниците. Причината е в дългата и тромава визова процедура, поради която туристите предпочитат да посетят Гърция, където получават виза за един ден, каза представител на хотелската верига Дедеман. По думите му, ако не бяха визовите ограничени, турските туристи биха избрали ваканция в България.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed