29 Март 2024

Вие сте тук

50 години АЕК „ЕТЪР”- Габрово

10.09.2014

 XII Международен панаир на народните занаяти „Етър 2014“

                                                                           

Рекорден брой майстори участваха в XII Международен панаир на народните занаяти в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър" – Габрово. Събитието се проведе от 5 до 7 септември т.г.  под патронажа на Министерството на културата на България.

 

 95 майстори представиха различни занаяти: грънчарство, ножарство, тъкачество и много други. Засилено бе и чуждестранното участие -  Италия представи сладкарска кулинария, майстори от Румъния се занимаваха с изработване на бижута от мъниста, кукли с народни носии и традиционни чанти.

 

Тази година, превърналата се в традиционна майсторска надпревара бе международна. В продължение на четири дни, осем майстори от България, Румъния и Турция премериха сили в състезание "Грънчарство".

 

Условията в този конкурс предвиждаха "задължителна" и "свободна" програма. След обстойно обсъждане на точността и изразителността в изработката на задължителния предмет, на представените предмети по избор като техника и естетика, журито присъди Голямата награда „Сребърна хлопка" на Айхан Иде от Турция, която беше връчена лично от министъра на културата доц. д-р Мартин Иванов. Победителят получи също парична награда, право на собствена изложба-базар през 2015 г. и почетен диплом.

 

В рамките на XII-я Международен панаир на народните занаяти, на 7 септември Архитектурно-етнографски комплекс „Етър" - Габрово чества своята 50 годишнина. Съпътстващо събитие на юбилея бе Кръглата маса „50 години АЕК „Етър" - живата българска традиция", която се проведе на 6 септември от 13.00 ч. В нея участие взеха над 20 специалисти от цялата страна.

 

Друго съпътстващо събитие бе юбилейната X-та Международна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще". В нея над 40 специалисти от страната и чужбина представиха своите научни изследвания по темата. Доказателство за престижа на конференцията е големият интерес от страна на международните участници от Сърбия, Румъния, Македония и Турция. По традиция и от двата научни форума, АЕК „Етър" ще издаде сборници с докладите на участниците.

 

Многобройните гости на комплекса се насладиха на богата тридневна фолклорна програма, възстановки на домашни занятия и занаяти, куклен театър, ревю на уникални народни носии от Ямболско. В програмата по случай юбилея участие взеха прочутите родопчани Валя Балканска и Петър Янев, ансамбъл „Родопа" гр. Смолян, НФА „Филип Кутев" и много други.

 

По случай големия юбилей специални награди бяха връчени от министъра на културата на Република България доц. д-р Мартин Иванов - грамота за принос в развитието на българската култура и почетен знак „Златен печат на Симеон Велики", и от кмета на гр. Габрово г-жа Таня Христова - Почетен знак на град Габрово.

 

Спонсори на XII-я Международен панаир на народните занаяти бяха: Банка ДСК, „ПЪТСТРОЙ-ГАБРОВО" АД  и други. Медийни  партньори на събитията бяха: Дарик Радио, Дарик Нюз, вестник „100 вести", THEXPERTS (Travel & Hospitality Experts).

               

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed