14 Май 2024

Вие сте тук

5% ръст на туристите в Банско за сезона

17.04.2012

Около пет-шест процента е ръстът на туристите през зимния сезон в сравнение с миналогодишния, показват предварителните данни. Според кмета на община Банско Георги Икономов въпреки че все още няма окончателни данни от туроператорите и хотелиерите, сезонът може да се окачестви като успешен. Той официално приключи с великденските празници. Последните спускания по пистите бяха в дните около Великден, когато сред скиорите освен наши сънародници е имало и доста сърби, македонци, гърци.


От днес пистите вече са затворени, съобщиха от „Юлен“, дружеството-концесионер на ски зона Банско. Не работят кабинковата въжена линия и останалите съоръжения. Те ще бъдат отворени отново в средата на юли след приключване на профилактика.


Заетостта на легловата база в Банско бе едва 30% по великденските празници, като  са почивали предимно македонци, съобщи агенция „Фокус”, цитирайки председателя на Съюза на туристическия бизнес в града Янка Рахова. Голяма част от хотелите са затворени за летния сезон. Гръцките туристи не са проявили интерес към Банско за Великден, каза тя. Според нея се наблюдава поляризация - има хотели, които са заети 100%, но има и такива, които са с 0% заетост.

По думите на Рахова македонците, както и гръцките туристи, се организират на големи групи, за да намалят цената на престоя си и обикновено избират един хотел, докато българите посещават града поединично за една или максимум две нощувки.  Туристите за Великден са предпочели хотели с хубави СПА центрове и басейни. Всички хотели са предложили сравнително ниски пакетни цени, като особено намаление е направено на групи над 20 души, допълни Рахова.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed