19 Апр. 2024

Вие сте тук

40% от европейците ще почиват в страната си

14.05.2011

 

Българите и унгарците са сред европейците с най-големи финансови затруднения и трудно могат да си позволят да пътуват в чужбина през отпуските си, показва проучване на Европейската комисия, цитирано от Франс прес.

Икономическата криза се отрази на портфейлите на европейските граждани и тази година те се колебаят дали да пътуват в далечни страни през ваканциите, показва в проучването. Ако изобщо решат да пътуват, те избират Италия, Испания или Франция.

В допитването са участвали над 30 000 души в 27-те страни от ЕС, Турция, Норвегия, Исландия, Хърватия и Македония.

40% са отговорили, че ще останат тази година в родината си, а 50% планират да пътуват в страна от ЕС.

Европейският комисар по индустрията и предприемачеството Антонио Тажани посочи в комюнике, че тези резултати са много положителни.

"58% от гражданите на ЕС предпочитат да прекарат отпуските си в Европа, което показва като цяло, че туристическият сектор се възстановява и отново започва да се разраства", изтъква Тажани, цитиран от БТА.

От допитването обаче става ясно, че една четвърт от анкетираните още не знаят къде ще прекарат ваканциите си тази година.

Отговорите на въпросите за предишни отпуски показват също така, че 41% от участниците в проучването не са заминали по финансови причини и че този проблем се е разраснал още повече тази година.

37 процента от анкетираните във Франция са обяснили оставането си в страната с финансови затруднения, във Великобритания те са 41%, в Испания - 46%, в Португалия - 55 %, в Гърция - 58% , в Румъния - 62%, в България - 65% и в Унгария - 68 %.

Най-често споменаваните дестинации за 2011 година са Италия (11,5 процента), Испания (8,6 процента) и Франция (8,2 процента).

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed