27 Апр. 2024

Вие сте тук

38 хранителни предприятия ще изнасят стоки за Русия

09.10.2012

Тридесет и осем български предприятия са сертифицирани досега отфитосанитарна и ветеринарна служба за одобряване на българските предприятия за експорт. Това съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и храните след кръгла маса в Посолството на България в Русия, свързана с възможностите за развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни.

 

По време на кръглата маса изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов изрази надежда, че до края на мисията броят на предприятиятада се увеличи с 50%.

 

От 1 януари 2013 г. стартира проект за рекламиране на български вина в Русия и Китай, който ще продължи  3 години. Стойността  на проекта е 2,7 млн. евро, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.

 

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов посочи, че се бележи възходящ тренд в износа на български аграрни стоки за Русия. Той припомни, че за 2009 г. България е изнесла аграрни стоки на стойност 57 млн. долара. През 2011 г. - 64 млн. долара, а до средата на тази година изнесената продукция е 43 млн. долара, което означава, че до края на годината ще достигне до 80 млн. долара.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed