27 Апр. 2024

Вие сте тук

3,5 млн лв ще осигури бюджетът за Долината на тракийските царе

29.01.2013

Три милиона и половина лева сме готови да осигурим през тази година от държавния бюджет за инвестиции в Долината на тракийските царе. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Казанлък на дискусия, организирана в рамкита на кампанията "Чудесата на България".


Един милион лева ще бьдат насочени за археологически проучвания, два милиона за нова инфраструктура и половин милион за подобряване на водоснабдяването и канализацията в района. Вицепремиерът изрази задоволство от работата на кмета на Казанлък Галина Стоянова, която успешно се е справила с първите 350 хиляди лева, осигурени за развитие на културния туризъм през миналата година. С тях е финансирано изготвянето на общ устойствен план на Долината на тракийските царе и са извършени проучвания в тракийската гробница в село Бузовград. Съвсем скоро туристическо влакче ще развежда български и чуждестранни туристи сред откритите тракийските гробници.


Главната цел на кмета на Казанлък е Долината на тракийските царе да бъде сред българските забележителности, включени в списъка на ЮНЕСКО, стана ясно по време на дискусията. В нея участваха областният управител на Стара Загора Недялко Недялков, кметове и археолози. В разискванията се включиха и проф. Николай Овчаров и проф. Божидар Димитров.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed