02 Май 2024

Вие сте тук

33 български изби представени във Варна

28.05.2013

Фестивал на виното и храната възражда традициите в морската столица

 

Тридесет и три български изби участват във Фестивала на виното и храните, който започна днес във Варна.  Изложени са напитки от нови реколти, бутикови и отлежали вина и пр.  В рамките на изложението ще се проведат срещи между винари, търговци, туроператори, хотелиери и ресторантьори.

 

Фестивалът възражда традициите на изложенията в бранша – първият е проведен в далечната 1928 г. в Юнашкия салон, а второто издание е през 1932 година в Морското казино на Варна, разказва  Георги Филипов, зам.-председател на асоциацията. Изложба на фотоси, архиви и документи  съпътства фестивала. Ценоразпис от панаира показва, че цената на лимонадата тогава била 5 лева и че тя струвала  по-скъпо от една ракия, за която посетителите плащали 3 лева. Половинка червено вино се предлагала на цена 13 лева. Към тях посетителите можели да добавят кебапче за 2 лева или пък мешана скара за 23 лв.

 

В наши дни вино, което се продава на цена под  4.50 лева за литър е фалшиво, предупредиха от бранша. Според експертите различните нации имат различни предпочитания по отношение на виното. Туристите от Русия и Германия например масово си поръчват вина с по-висока захарност, докато французите, англичаните и италианците предпочитат червени вина от Южна България.  

 

Заради масовото прилагане на услугата ол инклузив хотелиерите предпочитат да зареждат по-нискокачествени и евтини напитки. През последните няколко години все повече хотели предлагат и услуга а ла карт в ресторанта, и там се предлагат най-качествените български вина.

 

Според  Георги Филипов туристите високо оценяват качествените напитки. Според него туроператорите също вече се включват активно в рекламирането на родните вина. По думите му става практика да се провеждат дегустации, които се посрещат много добре от гостите.

 

В оформен като ресторант кът майстори от Българската асоциацията на професионалните готвачи предлагат гурме меню за посетителите.

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed