23 Апр. 2024

Вие сте тук

300 млн лв ще бъдат инвестирани в 40 културно-исторически обекта

27.12.2011

Избрани са 40 културно-исторически обекта, в които ще се инвестират 300 млн. лева от оперативна програма "Регионално развитие". Това каза в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов. В крайдунавския град тримата откриха ремонтираната сграда на Държавната опера и пречиствателна станция за отпадъчни води.

По думите на Павлова тези пари са за развитие на туризма, културно-историческите атракции, и довеждащата инфраструктура. Догодина започва реалното строителство по повечето от тях, а някои са вече готови - например пещерата "Леденика" и Белоградчишките скали, а на остров "Света Анастасия" ще бъде направен музей.

Такава архитектура като Ларгото и гробницата в София няма нито в Турция, нито в Гърция, няма и в Европа. Всички премиери, които дойдоха ахнаха от това, което имаме и заявиха, че не са ни познавали, каза премиерът Бойко Борисов.
Вежди Рашидов заяви, че има национална стратегия за културен туризъм. Вървим отзад напред, като първо правим обектите и инфраструктурата, каза министърът на културата и допълни, че трябва всички да разберат, че културата е бизнес. Той даде пример с Италия, която прави от него 15 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed