20 Апр. 2024

Вие сте тук

30 хиляди ученици ще летуват в български курорти на пълна държавна издръжка

28.05.2021

Около 30 хиляди ученици ще прекарат своята ваканция в български курорти. Това стана известно днес на представянето на новата Национална програма „Отново заедно“. Инициативата представиха на съвместна пресконференция министърът на туризма Стела Балтова, министърът на финансите Асен Василев и министърът на образованието и науката Николай Денков.

 

Програмата в размер на 15 млн. лева се финансира със средства от централния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия сектор. С нея се постигат едновременно две важни цели: подкрепа за туристическия бизнес и се улеснява социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение.

 

Министър Балтова съобщи, че пакетите ще бъдат предлагани от туроператори, които работят традиционно с деца, с детски лагери и зелени училища. Те ще бъдат основната организационна единица в тази програма и ще сформират туристическия пакет, който ще включва транспорт, застраховката по транспорта, настаняване, изхранване и богата културна програма, поясни министърът на туризма. 

 

„Хотелите и базата за настаняване ще е разположена навсякъде в страната, като няма изискване да е само по Черноморието или в планински райони, или във вътрешността на страната,“ подчерта министър Балтова. В пакетите ще бъдат подготвени много интересни програми, свързани с арт дейности, експозиции, посещения на музеи и други туристически забележителности, което по думите на министър Балтова ще има стратегически ефект в обучението и възпитанието на децата.

 

„Отделно, не само хотелиерите и туроператорите ще имат полза от тази програма, но и всички съставни части от сектор туризъм. Паралелно с това, приоритет не само на Министерството на туризма, но и на целия служебен кабинет е създаване на такива благоприятни условия, че бизнесът да бъде стимулиран да работи, разбира се, при запазване здравето на всички работещи и на всички посетители в страната“, подчерта министър Балтова.

 

Министърът на финансите посочи, че на база на данните, с които разполага, немалка част от ресторантьорския бизнес вече има обороти, по-високи от 2019 година, а най-силно са засегнати тези, които разчитат основно на чуждестранни туристи.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed