28 Март 2024

Вие сте тук

28% ръст на цената на нощувка в Копенхаген по време на Евровизия

13.05.2014

Средно с 13% са е покачили цените за настаняване в Европа  през май в сравнение с предишния месец, сочат данните от хотелския ценови индекс на търсачката за хотели trivago.bg. Копенхаген, Кан и Лисабон отчитат най-резките увеличения в цените от цели 43%, 42% и 35% за месец. И трите дестинации този месец са домакини на известни събития – Евровизия, филмовият фестивал в Кан и финалът на шампионската лига по футбол. В България разликите са почти неосезаеми като средната цена за настаняване е спаднала с 5% за месец и 4% за година.

 

Европа

 

 

През  май е отчетено поскъпване в почти всички популярни дестинации в Европа. Най-значимата разлика откриваме в Копенхаген, където миналия уикенд се проведе песенния конкурс Евровизия. Нощувка в датската столица в деня на финала на конкурса на 10-ти май възлиза средно по 497 лв. за двойна стая. Тази цена е с 28% по-висока в сравнение със средната стойност за месец май (389 лв.), която от своя страна е поскъпнала с цели 43% спрямо април. Според проучването на trivago, миналата година по време на конкурса в Малмьо, Швеция средната цена за нощувка е отчела едва 13% увеличение спрямо предходния месец.

 

В Кан, където ежегодно се провежда един от най-известните международни филмови фестивали, цените за настаняване по време на събитието също са „звездни“. Филмовите любители ще трябва да заплатят средно по 331 лв. на вечер, или почти 100 лв. повече спрямо средната цена на вечер през миналия месец (233 лв.).

 

Футболните запалянковци, които искат да п

осетят финала на шампионската лига в Лисабон, също ще трябва да заплатят доста по-високи цени от обичайното за месеца. Средната цена за нощувка в дена на финала на 24-ти май отчетена при търсене през последните 30 дни в региона достига цели 487 лв., като продължава да нараства. Спрямо средната цена за месеца (288 лв.) това е увеличение от цели 69%.

 

 

България

 

 На фона на ценовите рекорди в Европа, цените в България отчитат почти незначителни разлики. Най-съществената от тях откриваме в курорта Боровец, където след края на зимния сезон средната цена е спаднала с 19% и вече достига 86 лв. на вечер в двойна стая. В големите градове в страната хотелските цени леко се покачват (Бургас с 4%, Велико Търново с 3%, София с 2%), докато в курортните дестинации се наблюдават ценови спадове (Пампорово с -17%, Златни Пясъци с -14%, Слънчев Бряг с -4%).

 

Дългите майски празнични дни са причина много българи да предпочетат кратка почивка извън страната. Според изследването на trivago.bg най-търсените дестинации за периода от българските потребители на търсачката са били Истанбул, Рим и Прага.

 

 

 Хотелският ценови индекс на trivago.bg (tHPI - trivago Hotel Price Index) показва средната цена за нощувка в стандартна двойна стая в най-търсените европейски дестинации. За изготвянето на тази статистика се използват над 2 милиона ценови заявки дневно, генерирани от всичките 45 международни платформи включени към глобалната търсачка на trivago. Заявките за търсене на хотелско настаняване в период от един месец напред се съхраняват и така предлагат преглед към развитието на цените през бъдещия месец. Ценовите оферти, върху които се базира статистиката, са получени от стотиците онлайн туристически агенции и хотелски портала за резервации свързани към глобалната търсачка на trivago.

 

Ценовият индекс на trivago включва само най-търсените български дестинации с налични хотели във всички международни платформи за конкретния времеви период на изследването. Това ограничение се налага, тъй като събраните заявки за търсене и налични хотелски оферти трябва да предоставят достатъчно голяма база данни за правилното изготвяне на статистиката.

 

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed