29 Март 2024

Вие сте тук

2,65 млн туристи в Кипър през 2015

20.01.2016

Кипър е посрещнал през 2015 г. 2,65 милиона туристи, отбелязвайки най-високата посещаемост за последните 14 години. Основни причини за големия ръст са спадът на курса на еврото и отклоняването на туристи от страните от Близкия изток, съобщиАФП,  позовавайки се на данни на Бюрото по туризъм в Кипър.

 

С 8,9% е нараснал през 2015 г. броят на туристите, пристигнали в южната част на остров Кипър. Година по-рано страната е посетена от 2,44 млн туристи.

 

Кипър се разглежда като сигурна дестинация в сравнение със съседните държави като Египет или Турция, засегнати от терористични нападения, отбелязва агенцията.

 

Броят на пристигналите в Кипър туристи е най-висок от 2001 г. насам, когатое регистриран рекордът от от 2,69 милиона туристи.

 

Най-голям дял за ръста на туристите имат британците, чийто брой се е увеличил с 19%. Повишаването на курса на лирата спрямо еврото и нарасналият брой на полетите между двата острова са допринесли най-много за увеличението.

 

Броят на израелските туристи е нараснал с 43%, а на гръцките - с 38%, докато броят на руските туристи е отбелязал спад със 17%.

 

Приходите от туризъм представляват 12% от БВП на Република Кипър. Те допринесоха за излизане на страната от рецесията през 2015 г., две години след финансовата криза, която принуди Кипър да приеме програма за строги икономии в замяна на заем от 10 милиарда евро от международните кредитори.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed