03 Май 2024

Вие сте тук

245 хил. лв получава Горна Оряховица по проект "Мостове на бъдещето"

15.08.2011

245 000 лева по проект „Мостове към бъдещето" ще получи Горна Оряховица. Средствата ще осигурят организирането на следващите две издания на празника, с който градът стана известен през последните години.   Проектът е по схема за безвъзмездна помощ за създаване на културни иновативни събития по Оперативна програма „Регионално развитие". Досега за организация и провеждане на едно издание на празника на града са били необходими около 20 000 лева.

„Мостове към бъдещето" предвижда организиране на кулинарния празник на града в края на май със стремеж да се разчупят традиционните прояви, организирани  през последните пет години. В рамките на ден и половина ще има празнично шествие, шоу за млади таланти, творчески работилници и състезания.

Основен акцент в празника на Горна Оряховица е горнооряховския суджук, от който се изяждат около 3 тона по време на празничните дни. Организаторите обаче избягват употребата на името „празник на суджука", както бе известен до сега, заради претенциите на частно лице - Георги Няголов, който е представил документи в Общината, че е регистрирал в патентното ведомство „Празник на суджука" и има права върху него. Човекът изпратил нотариална покана в Общината, с която уведомява за патента си. „Така горнооряховци, останали без името на фестивала си, провеждан в продължение на пет години, трябваше да намерят друга формулировка за същия празник. От отдел Евроинтеграция в Общината я намират при подготовката на проекта. Кулинарната част на празника на Горна Оряховица ще бъде известна вече като  „Кулинарна парти зона", съобщи кметът на Горна Оряховица Йордан Михтиев.

„За проекта е важно да се знае, че той ще привлече като участници необхванати досега в празничните прояви хора със специфични потребности и хора от ромската малцинствена общност", допълни  ръководителят на проекта Елеонора Иларионова.

Приключи проверката на Държавна финансова инспекция в Община Горна Оряховица, информира още Михтиев.

Последният доклад съдържа 3 900 страници, написани от екипа на Агенцията,

извършил пълна проверка на Община Г. Оряховица от началото на 2007 година до сега.

Има забележки за спазване на сроковете по Закона за обществените поръчки, но няма финансова ощетяване на Община Горна Оряховица, твърди кметът.

Установени са нарушения при сключването на договора между общината и фирмата за експлоатация и поддържане на уличното осветелние, но това е станало по време на мандата на предишния кмет, уточни Михтиев. В момента договорът е прекъснат и се водят дела. Прекъснат е и договор със Заубермахер, които имаха ангажимент да осигуряват сметопочистването. От стъпката да се сключи нов договор с друга фирма и при други условия, Общината спести 700 000 лева, е изчислил Михтиев.

Проверката е установила още, че габровска фирма, ангажирана с изълнеинето на алуминиева дограма за училище Г. Измирелиев, трябва да върне 14 000 лева на Общината, заради  неточно изпълнение и разминаване с проекта като част от платените средства са били спестени.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed