28 Март 2024

Вие сте тук

2 млн лв за подобряване на туристическите атракции в Банско

31.05.2013

Реставрация на Веляновата къща в Банско с художествено възстановяване на стенописите, подмяна на електрическата инсталация и изграждане на модерно художествено осветление; реставрация, консервация и експониране  в т. нар. Рилски метох;  превръщане в съвременни туристически атракции на археологическите обекти "Свети Никола" и средновековната крепост "Ситан кале" – това са част от  обектите, които ще бъдат обновени по проект на оперативна програма "Регионално развитие", съобщиха от общината.

 

Днес  кметът на община Банско Георги Икономов подписа с представител на фирмата-изпълнител - консорциум "Банско 2013", договор за осъществяване на строително-монтажните работи по проекта. Общата му стойнотс надхвърля 2 млн лв, а целта е подобряване на туристическите атракции в района и свързаната с тях инфраструктура.

 

Идеята е Банско да се утвърждава не само като престижен ски курорт, но и като съвременно европейско културно-историческо средище, заяви кметът Икономов.

 

Проектът предвижда също неизползваното дълги години помещение на кино-театралния салон в града да бъде преустроен в съвременен посетителски информационен център. Всички реставрирани сгради ще бъдат и лесно достъпни за хора в неравностойно положение. Те ще бъдат снабдени също със съвременни пожаро-известителни инсталации и системи за видеонаблюдение. В изпълнение на проекта ще бъдат подготвени и специалисти - аниматори и екскурзоводи.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed