28 Март 2024

Вие сте тук

17 загинали туристи в терористична атака в Тунис

18.03.2015

Осемнадесет чуждестранни туристи и двама местни граждани са били убити при терористичната атака в музей в Тунис вчера. Националността на една от жертвите остава неизвестна, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, като се позоваха на премиера Хабиб Есид.


Убити били петима японци, четирима италианци, по двама французи, испанци и колумбийци, поляк и австралиец. Едно тяло все още не е разпознато.


Убити били и двама тунизийци, полицай и шофьор на автобус. Двама от нападателите са ликвидирани.


44 души били ранени. Сред тях са 13 италианци, 11 поляци, седем французи, двама южноафриканци, един руснак, както и шестима тунизийци. Някои от ранените са в критично състояние.


Това е най-смъртоносното нападение в Тунис след свалянето от власт на авторитарния президент Зин ал Абидин бен Али в началото на 2011 г. До момента никой не е поел отговорност за атаката.


Елисейският дворец потвърди в комюнике, че са били убити двама и ранени седем французи. Един от пострадалите е в тежко състояние, предаде Франс прес.

 

Четиринадесет пътници от круизен кораб на "Коста Крочиере", акостирал в Тунис, не са се върнали на борда на кораба след терористичната атака в националния музей на северноафриканската страна, предаде Франс прес, като се позова на говорител на италианската компания във Франция. Това не означава, че тези хора са сред жертвите при нападението, подчерта той.


Капитанът на кораба с около 3000 пътници, който потеглил на круиз от Марсилия, е решил да отплава още снощи от пристанището на столицата Тунис, като остави на място малък екип, за да помогне на останалите туристи.


"Коста Крочиере", която е собственост на американската група "Карнивал", бе оператор на злополучния круизен лайнер "Коста Конкордия", който се преобърна частично край италианския остров Джилио на 13 януари 2012 г. - корабокрушение, при което загинаха 32 души.

 

Министерствата на външните работи на няколко държави вече препоръчаха на гражданите си да не пътуват до Тунис.

Националният музей Бардо обхваща няколко емблематични сгради, построени в периода XIII – XIX век. Безспорно мястото е най-известно с голямата и изящна колекция на мозайки в цял свят. Комплексът съхранява и едни от най-красивите скулптури и статуи в страната.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed