27 Апр. 2024

Вие сте тук

14 млн лв за туризъм са предвидени в бюджета

08.11.2013

„За пръв път през 2014 г. туризмът е обособен като самостоятелна бюджетна политика“. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на съвместно заседание на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по икономическа политика и туризъм, където се разгледа законопроектът за държавния бюджет на Република България за 2014 г. Основен ангажимент на държавата по нея е провеждане на национална реклама, съгласувана с браншовите организации по отношение на целеви за България пазари, за което от Централния републикански бюджет са предвидени 14 млн.лв.

 

Също така по Оперативна програма „Регионално развитие” се планира да бъдат финансирани проекти на стойност 18 млн.лв. Бюджетът по политика „Устойчиво развитие на туризма“ е в размер 4 млн. лв., като тя включва облекчен достъп и оптимизирана система за привличане на чуждестранни туристи на територията на България и превръщане на подходящото културно-историческо наследство в част от инфраструктурата на туризма.

 

През следващата година Министерството на икономиката и енергетиката ще обърне внимание и на Националния иновационен фонд (НИФ) като инструмент в подкрепа на инвестициите за изследователска и развойна дейност на иновативните фирми. „Този фонд не е провеждал конкурсни процедури през последните 3 години, като през 2014 г. от Централния републикански бюджет предвиждаме 20 млн.лв. за него“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 

Той представи на депутатите един бюджет, проектиращ политика на размразяване, икономическо възстановяване и растеж. Визията на Министерството на икономиката и енергетиката през 2014 г. министър Драгомир Стойнев  дефинира в четири основни направления като политики: „Устойчиво икономическо развитие и конкурентоспособност“; „Ефективно външноикономическо сътрудничество“, „Устойчиво развитие на туризма“ и „Устойчиво и конкурентоспособно енергийно развитие“.

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed