01 Май 2024

Вие сте тук

1200 полета на Луфтханза отменени заради стачка

07.09.2012

Пътниците на германската авиокомпания  Луфтханза (Lufthansa) днес са изправени пред хаос, след като обявената повсеместна 24-часова стачка на стюардите и стюардесите принуди германската авиокомпания да отмени към 1200 полета (две трети), предаде ДПА.


На фона на стачната проява, засегнала основните летища в Германия, синдикатът Уфо (Ufo), представляващ 18 000 стюарди на компанията, обяви, че е готов да се върне на масата на преговорите, за да се опита да постигне компромис.


Председателят на синдиката Николай Баублис е заявил пред Асошиейтед прес тази сутрин, че през нощта е разговарял по телефона с Луфтханза и че двете страни (по спора) са се споразумели да се обърнат към посредник, който да им помогне да решат спора.
В един обичаен петък Луфтханза превозва общо около 170 000 пътници, припомня ДПА.


Това е третата за една седмица стачка на този персонал, борещ се за увеличение на заплатите с 5% и запазване на работните места. Луфтханза предлага 3,5% , но настоява да продължи процеса по създаване на нова нискотарифна компания, застрашаваща работните места.


Заради стачката Луфтханза е отменила две трети от полетите си за днес, писа по-рано днес АП.



"Средно в един обичаен ден има 1800 полета на Луфтханза, около половината от тях ще бъдат извършени", посочи говорителят на авиокомпанията. Засегнати са всички райони в Германия и всички видове полети. Най-силно засегнато е летище Франкфурт.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed