02 Май 2024

Вие сте тук

1,20 лв за нощувка е данъкът за петзвездни хотели в София

22.12.2011

Столична община намали данъка за хотелиерите в София

Столичният общински съвет реши да се намали туристическия данък в София, с който се облагат собствениците на хотели в столицата.  За промяната на данъка гласуваха съветниците от ГЕРБ, НДСВ, "Синята коалиция" и ВМРО, а от БСП се въздържаха.

 

Местата за настаняване категория една звезда ще плащат по 0,40 лв. за нощувка, две звезди - по 0,60 лв. за нощувка, три звезди - по 0,80 лв. за нощувка, четири звезди - по един лев за нощувка и пет звезди - по 1,20 лв. за нощувка.

 

Приемането на новия размер на туристическия данък предизвика дискусия сред съветниците. От "Синята коалиция" посочиха, че за приемането на новите размери липсва финансова обосновка. Според БСП преди да се определят нови размери, трябва да се подобри събираемостта. До днес от туристическият данък са събрани 2,234 млн. лв., стана известно по време на дискусията. По думите на председателя на комисията по финанси Орлин Алексиев има възможност да се съберат заложените в бюджета 3,6 млн. лв. в бюджета на общината, тъй като този данък се събира до 28 февруари следващата година.

 

В момента размерът на туристическият данък за столичните хотели е съответно 0,60, 1,20, 1,80, 2,40 и 3,00 лв. за хотелите категории една, две, три, четири и пет звезди. Заместник-кметът Дончо Барбалов посочи, че предстои оптимизиране на структурата и на общинските предприятия в отговор на питането дали събраните средства ще стигнат за издръжката на ОП "Туристическо обслужване". По време на дискусията стана известно и че до края на октомври в София има регистрирани 331 места за настаняване, от които осем са пет звезди, 31 - четиризвезди, 59 - тризвездни, 89 - двузвезди, а останалите - една звезда.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed