25 Апр. 2024

Вие сте тук

„Турпром“: Чака се наплив на туристи и недостиг на хотелски легла в България

08.04.2011

Поради кризата в Северна Африка и на първо място в Египет и Тунис, в България се очаква остър недостиг на места в хотелите през целия летен сезон. Това пише професионалният руски туристически портал www.tourprom.ru, като се позовава на туроператори. Според него прогнозата косвено се потвърждава и от ранните записвания за България, които са нараснали три пъти в сравнение с миналата година. Като цяло, ръстът на туристопотока от Русия към България ще възлезе на 20-30% това лято в сравнение с 2010 г., което е вече традиция през последните години, допълва изданието.

Пред репортер на „Турпром“ генералният директор на „Солвекс Травел“ Ирина Петрова изразява опасение, че е възможно поради големия наплив на туристи както от Русия, така и от европейските пазари,  да се очертае недостиг на легла в хотелската база. Тя посочва, че цените на самолетните превози за лятото вече са се увеличили с 10-15%.

Проблеми с потвърждаването на хотелите през предстоящия сезон предвиждат и от туроператора „Диал Тур“. "Очакваме частично преориентиране към България на туристите, които досега са посещавали Тунис и Египет през летния сезон. Вероятно българският пазар ще посрещне от 20% до 50% такива туристи. Всичко обаче ще зависи от базата, защото европейците също ще отидат в България. Активната продажба на туристически пакети едва започва, но дълбочината на продажбите вече е превъзходна“, посочва Олга Шавирина, заместник-директор на „Диал Тур“. Според нея туристите търсят известни курорти във вече популярни хотели, които по качество на обслужването са съпоставими с хотелите в Турция. Съотношението цена-качество е решаващо за продажбите, подчертава експертът.

Остър недостиг на места в българските хотели очакват и от „Делта Интерконтинентал Груп“. Според генералния директор на компанията Димитър Ковачев има голям скок в търсенето на българския пазар от страна на европейците, поради което мнозина хотелиери искат коригиране на квотите. Много популярни хотели вече са обявили стоповър на продажбите за някои дати, като през сезона той очаква ръст на острия дефицит на места. Въпреки това туроператорът прогнозира 20-30% ръст на руските туристи през летния сезон.

Според генералния директор на „СНП“ Александър Широков обаче не може да се очаква преразпределение на туристопотока към България за сметка на Египет и Тунис. Според него туристите, които ги предпочитат, не са клиенти на българските курорти.В същото време  той очаква значителен ръст на детския отдих. Това според него се потвърждава и от ранния старт на продажбите, които са започнали около месец и половина по-рано от обичайното.

Ръстът на резервации за България вече е двукратен, посочват и от „Балкан Експрес“. Дълбочината на продажбите е много висока и затова вече в края на април увеличаваме обема на превозите до 4 полета седмично, пояснява Алексей Маркелов, заместник-директор на компанията.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed