19 Апр. 2024

Вие сте тук

„Родопи - в търсене на корените”

31.03.2014

Родопи - в търсене на корените” е най-новата книга, която разбулва тайните на планината, която крие свои тайни в легенди и митове, в човешки истории и съдби. Родопите са любимо място за туризъм, но и планински регион със своите предизвикателства. Авторите на книгата Гавраил Гавраилов и Александър Караджов имат родови връзки в планината. По същия начин се чувстват главния редактор Георги Палахутев и повечето сътрудници в този вълуващ проект – Асен Салкин, Емил Паралингов, Анна Пелова, Надежда Савова. Книгата излиза на три езика- български, руски и английски. Издава я Меркурий Комерс 97-Добрич.

 

В книгата се описват основните пътища и трасета в планината от гледна точка на историята, темите и символите в местния начин на живот, както и възможностите за бъдещето. Акцентира се върху характерните ценности на родопчани – гостоприемството, религиозната толерантност и уникалните местни обичаи. Планината ражда талантливи и предприемчиви хора, които развиват устойчив туризъм. Книгата е посветена на тях.

 

Цялостното представяне на новия туристически регион е събран в 23 теми. В тях има за екстремните приключения в дивата природа, възможностите за туризъм през различните сезони, какво може да се прави отвъд границата в гръцката част на планината. Има добри попадения в представянето на тракийското и римското наследство и съвети как можем да обиколим планината в римски сандали по старите трасета, като видим много от тракийските светилища и средновековните крепости. Силен момент са трите лични истории в края на книгата, които подкрепят отворения конкурс за фотопис на тема „Звуците на чановете- носталгия по бъдещето”. Това е провокация, която се фокусира върху традиционния местен поминък на овчарите. Има още информация за новите туристически атракции, обекти за настаняване и насоки как да прекараме пълноценно времето си със старите родопски детски игри. Накрая има кратък родопско-български речник. Всичко е гарнирано с великолепни авторски фотографии. Не пропускайте да се сдобиете с това чудесно издание.

 

Ето какво казва Александър Кръстев, основател на сайта „AzCheta.com” : „Днес е пълно с патриоти, които обичат Родината заради нещата, прочетени в учебниците по история.  А тя, истинската обич към България, идва по Пътя… Пътеводителят за Родопите е първа крачка да се влюбиш в този магичен регион - красив, пъстър и богат. В планината ще видиш много причини да останеш за дълго. И ще разбереш защо чужденците масово се местят в България. Остава ти да се отправиш на твоето пътешествие към корените на планината с книгата в ръка.”

 

Георги Пампоров ( секретар на Регионална Туристическа Асоциация Родопи и член на УС на БХРА и БААТ) казва на свой ред : „Благодаря за Пътеводителя - чудесна работа! Поздравления за едно много интересно и полезно четиво!!! Снощи, когато се прибрах от София, се зачетох и след полунощ се спрях - увлекателно, интригуващо, добре илюстрирано. Браво и все така с ентусиазъм, майсторство и в кратки срокове да реализираш всяка следваща идея! „

 

Пътеводителят “Родопи - в търсене на корените” ще има няколко представяния през април:

  • 08.04, 17.30 ч. – Варна, Арт салон на „Радио Варна”
  • 11.04, 18.00 ч. - Велико Търново, „Хлебна къща” (на Самоводската чаршия)
  • 14.04, 17.30 ч. – Стара Загора, Арт салон на „Радио Стара Загора”
  • 15.04, 19.00 ч. - София , “Клуб на пътешественика”, ул “Виктор Юго” 5
  • 16.04, 19.00 ч. - Пловдив, “Vino Culture”, ул. “Отец Паисий” 5
  • 17.04, 19,00 ч. - Русе, ВН Кафе Библиотеката, ул. “Добруджа” 4

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed