26 Апр. 2024

Вие сте тук

Ще привличаме руснаци с маршрут за руско-турската война

22.09.2013

Туристически маршрут "По стъпките на руските войски" ще привлича туристи от Русия в България. Идеята беше обявена днес на съвместна пресконференция на кметовете на побратимените градове Велико Търново и Твер - Даниел Панов и Александър Корзин.


Маршрутът включва знакови места, свързани с Руско-турската война от 1877-1878 година, уточни кметът Даниел Панов.
Обхванати са София, Велико Търново, Плевен, Шипка, Гурково, Казанлък, Габрово и Дряново. През май, тази година по маршрута е минала първата група туристи. В нея са участвали ученици и студенти от Твер. Следващият тур ще се състои на 22 ноември, уточни кметът на Твер Александър Корзин. Той отбеляза, че руските туристи у нас получават радушно отношение и съдействие.


Партньорските отношения между Велико Търново и Твер датират от 1997 година. След подписан договор за побратимяване, в центъра на Твер е създаден магазин за български стоки, а през 2008г., общината в Твер е дарила три златни кръста за куполите на църквата "Рождество Христово" в парк "Руски гробища" във Велико Търново, припомни Даниел Панов.


Предстоят преговори с двете частни пивоварни фабрики във Велико Търново за изграждане на инсталация за производство на квас за нуждите на нарастващия туристически поток на руските туристи у нас, поясни Даниел Панов.


Делегацията от Твер е на посещение във Велико Търново във връзка с честванията на 105-тата годишнина от обявяване на Независимостта.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed