04 Май 2024

Вие сте тук

Ще предлагаме с Румъния съвместни туристически продукти

29.11.2013

"Пътища на виното" и „Пътят на римските императори” предлагаме на трети страни

 

България и Румъния ще сформират съвместна работна група, която да очертае възможностите за по-широко сътрудничество в туризма и създаването на съвместни туристически продукти, които да се предлагат на трети страни. За това се договориха зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев и румънския министър на туризма, малките и средни предприятия и бизнес средата Мария Грапини в Букурещ, съобщи пресцентърът на министерството.  Министър Грапини прояви интерес към подготвяната Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България.

 

Двамата обсъдиха съвместната работа по Дунавската стратегия, която ще даде възможност за развитие на туризма, културния обмен и икономиката с цяла Централна Европа. Очертана бе и възможността в рамките на стратегията да бъдат разработени конкретни туристически програми - ”Пътищата на виното”, обхващаща изби от двете страни на Дунава, „Пътят на римските императори”, включваща изградените крепости и градове от времето на Римската империя, както и  други културно-исторически обекти.

 

Министър Грапини очерта огромния потенциал на двете страни за развитието на рехабилитационния, СПА и уелнес туризъм. За целта бъдещата съвместна работна група ще изработи критерии, по които здравните каси, пенсионните фондове и застрахователните дружества ще могат да се ориентират кои туристически обекти – хотели и санаториуми, отговарят на изискванията за СПА и уелнес процедурите.

 

По време на срещата бе обсъдено и организирането на двустранен инвестиционен форум в областта на туризма и съпътстващите го индустрии. По този повод ще бъде  подготвен списък с инвестиционни намерения и проекти, по които да могат да бъдат привличани инвеститори от трети страни. Разгледана бе и спецификата в законодателството, свързана с категоризацията на туристическите обекти и местата за хранене. В това отношение румънската страна прояви интерес за проучване на българския опит, особено в децентрализацията и привличането на индустрията като партньор при изработването и прилагането на нормативната база.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed