01 Май 2024

Вие сте тук

Чужд инвеститор иска 60 дка от Банско за изграждане на футболни игрища

02.06.2011

 

Кметът на община Банско Александър Краваров е получил писмо западна фирма с искане за отдаване на терен от 60 дка на територията на Банско за изграждане на спортен комплекс, съобщиха от общинската управа на планинския курорт.

Намерението на фирмата е да бъдат изградени шест футболни игрища, пет от които с естествена и един с изкуствена трева на най-високо професионално ниво. Проектът ще включва цялостно изграждане на инфраструктура и съблекални, като едно от игрищата ще бъде с трибуна от 1000 седящи места, информират от общината.Целта е чрез спортните съоръжения да бъдат привличани за подготовка и мачове в Банско отбори от цял свят.

Исканията на фирмата към община Банско са да бъде предоставен теренът на концесия за минимум 30 години или да се направи съвместно дружество между фирмата и общината, да се изгради път до предоставения терен, да се осигурят необходимите ток и вода и да се съдейства за строителни разрешителни. Ангажиментите на фирмата ще бъдат да изгради терените до 2012 г., като три от тях да бъдат въведени в експлоатация до лятото на същата година. Освен това фирмата ще предостави два от терените за безплатно ползване на футболните отбори от Банско.

Община Банско разполага с подходящи площи и ако общинският съвет вземе решение, веднага ще се стартира процедура по промяна предназначението на земята и изграждане на инфраструктурата около спортния терен, заявиха от кметското на общината. Само за миналия летен сезон в общината са постъпили запитвания от 12 чуждестранни отбора, които са изявили желание да проведат подготовката си в града. Предимствата на Банско са надморската височина, умереният климат, минералните извори, както и отличната леглова база. Кметът Александър Краваров уточни, че до официалното писмо се е стигнало след едногодишни неофициални преговори с фирмата и допълни, че изграждането на подобно спортно съоръжение ще бъде от изключителна полза за Банско и за утвърждаването му като целогодишна туристическа дестинация.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed