17 Апр. 2024

Вие сте тук

Чужди туристи ще пътуват с ретровлак из България

04.10.2013

Около 200 туристи от цял свят ще пристигнат в България на 6 октомври с луксозния атракционен влак "Балкан Експрес 2013". Във влака ще пътуват любители на атракционните пътувания с парни локомотиви, съобщиха от БДЖ. Атракционната композиция е съставена от четири пътнически ретро вагона и два вагон-ресторанта, произведени през 60-те години на 20 век в Германия.


Пътуването на влака започва на 3 октомври от Германия, преминава за кратко през Австрия, Унгария и Сърбия и продължава с шестдневна обиколка из забележителностите на България. На територията на нашата страна влакът "Балкан Експрес 2013" ще се движи по маршрутите София - Лакатник - Червен бряг, Горна Оряховица - Стара Загора - Пловдив и Пловдив - Карлово - София. Луксозната композиция ще бъде теглена последователно от всички налични в движение парни локомотиви, собственост на "Холдинг БДЖ" ЕАД.


В маршрута на туристите е включено и двудневно пътуване по единствената в България теснолинейка между Септември и Добринище с парен локомотив и ретро вагони на националния железопътен превозвач. Освен забележителната природа и туристическите обекти, от особен интерес за чужденците е и богатото историческо наследство на "Холдинг БДЖ" ЕАД от възстановените за движение 4 парни локомотива. Според направени от тях проучвания към настоящия момент България е единствената държава на Балканския полуостров с толкова много на брой работещи парни локомотиви.


Пътуването на любителите на ретро подвижния състав се организира от германската фирма "IGE Bahntouristik", която е собственик на луксозния ретро влак и  е специализирана в подобни атракционни турове, "Холдинг БДЖ" ЕАД, както и две български туроператорски фирми.


Атракционният тур ще бъде заснет от екип на немската телевизия SWR, който ще придружава влака "Балкан Експрес 2013", и ще се излъчи в няколко поредни издания на специализираното предаване "Железопътна романтика". Това ще бъде добра възможност както за популяризирането на България като туристическа дестинация, така и за популяризиране на ретро подвижния състав, с който разполага националният железопътен превозвач, коментират от холдинга.


От началото на годината до момента са реализирани 14 групови атракционни пътувания с парни локомотиви и ретро подвижен състав от композициите "Корона Експрес" и "Витоша Експрес". Атракционните пътувания се осъществяват по заявка на клиентите, които са предимно английски, американски, германски и австрийски туристи.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed