28 Апр. 2024

Вие сте тук

Четири града в борба за европейска столица на културата 2019 г.

12.12.2013

София, Пловдив, Варна и Велико Търново  остават в надпреварата 

 

Четири български кандидатури са номинирани за "Европейска столица на културата" за 2019 г. Пловдив, София, Варна и Велико Търново са избрани от комисията за подбор, която заседава между 10 и 12 декември, съобщи БНР, позовавайки се на Европейската комисия.

 

Те ще имат време до следващото лято да завършат заявленията си, които ще бъдат разгледани на следващото заседания през третото тримесечие на 2014 г. Тогава ще бъде избран и градът, който ще бъде европейска столица на културата.

 

Общо  осем български града  са участвали в конкурса за първата българска европейска столица на културата. В края на 2012 г. България обяви покана за подаване на заявления от заинтересованите градове. Кандидатстваха Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София и Шумен.

 

След Марсилия (Франция) и Кошице (Словакия), които бяха домакини на инициативата тази година, за европейски столици на културата са избрани Умео (Швеция) и Рига (Латвия) за 2014 г., Монс (Белгия) и Пилзен (Чехия) за 2015 г., Вроцлав (Полша) и Доностия-Сан Себастиян (Испания) за 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) за 2017 година Валета (Малта) и Леуварден  (Холандия) са предложени за европейска столица на културата за 2018 година.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed