18 Апр. 2024

Вие сте тук

Четвърти сме в Европа по развитие на зимния туризъм

05.11.2013

България е на четвърто място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа. Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор "туризъм" Бранимир Ботев на среща със световните медии по време на изложението World Travel Market в Лондон. През изминалия зимен сезон страната ни е посетена от над 1 млн. туристи, което е ръст от 8,2%. Очакванията са тази положителна тенденция да се запази и през сезон 2013-2014.

 

"Летният сезон също беше успешен за България. За периода юни-август 2013 страната ни е посетена от над 3,5 млн. туристи, което е  с 5,4% повече", посочи заместник-министър Бранимир Ботев. Най-голям е броят на туристите, посетили България през летния сезон, от Русия, Германия, Румъния, Гърция, Украйна, Великобритания.

 

В рамките на изложението World Travel Market - Лондон 2013 българският щанд бе посетен от изпълнителния директор на британската туристическа агенция Санди Дау, съобщиха от МИЕТ. На работна среща заместник-министър Бранимир Ботев и Санди Дау обсъдиха потенциала на България за привличане на повече туристи от Великобритания и по-специално в областта на балнео-,  спа и културен туризъм. "Британските туристи високо ценят възможностите за алтернативен туризъм, които България предлага в комбинация с добра храна и висококачествено вино. Страната ни е целогодишна атрактивна дестинация, като само за летния сезон на 2013 г. е посетена от над 140 000 британски туристи", заяви Ботев. От своя страна Санди Дау увери, че между Обединеното кралство и България ще продължи диалогът за обмяна на добри практики в сферата на туризма. Двамата обсъдиха и възможността да бъде проучен британският опит по организация на туристическата индустрия и междуинституционалните връзки в сферата на туризма.

 

"Особен интерес представлява за нас начинът на структуриране на бюджета и националните приоритети при външната реклама, които има Великобритания. Оказа се, че в нещо все пак сме изпреварили Обединеното кралство", посочи Бранимир Ботев.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed