29 Март 2024

Вие сте тук

Чакаме 30% повече руски туристи

26.07.2013

Очаква се до края на 2013 г. България да бъде посетена от над 600 хил. руски граждани, което е с 30% повече  спрямо миналата година. Данните са били оповестени по време на среща на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев с българския посланик в Русия Бойко Коцев, съобщи пресцентърът на МИЕ.


В Москва е издадена 300-хилядната българска виза за руски граждани от началото на годината или ръстът е 14%. 


Трябва да се популяризира по-активно България като атрактивна балнео- и СПА дестинация в Европа и на руския пазар, е подчертал заместник-министър Ботев. Той е отбелязал също и че ще се акцентира върху възможностите за разширяване на руските инвестиции в нови балнео- и СПА центрове у нас.


Предвижда се осъществяването на мащабна програма "По пътя на православието в България". Съорганизатори на програмата са министерството и православните църкви на двете страни. В рамките й се планира информационно пътуване на представители на Руската православна църква по български духовни светини и издаване на специален пътеводител за България на сп. "Православный паломник".


По време на разговорите е било обсъдено и откриването в Москва на български туристически център "София" с национално информационно бюро.


С федералното Министерство на културата, към което е туризмът в Русия, вече са водени разговори за включване в училищните програми на исторически маршрути в България по пътя на руската бойна слава.


Делегации от руски региони, включващи техни ръководители и водещи туроператори, ще предприемат опознавателни турове из страната ни този септември. Целта е тя да стане приоритетно туристическо направление за тези руски области през следващите години.


През април 2014 г. в България ще се организира със съдействието на министерството българско-руски форум, посветен на културния туризъм.


Следващата седмица предстои среща на заместник-министър Ботев с ръководството на Търговската мисия на Русия в България.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed