29 Март 2024

Вие сте тук

Чакаме 10 на сто повече туристи от Румъния

08.04.2011

Около 10,5% повече румънски туристи очакваме през лятото по Северното Черноморие. Това каза председателят на браншовата асоциация "Хотелиери и ресторантьори” в регион Североизточна България Димитър Димитров на започналата вчера борса в Добрич. По думите му решаващ фактор за това е изградената добра инфраструктура, предаде агенция "Фокус".

Според данни на асоциацията предварителните записвания сочат увеличение на немските туристи с около 20%. „Направените предварителни резервации на пакетите с отстъпки до 31 март показват, че това лято туристическият сезон ще е още по-успешен за Добруджанското Черноморско крайбрежие“, заяви още председателят на браншовата асоциация.

Данните на асоциацията сочат, че през миналата година посетителите от Полша и Чехия са се завърнали на нашия пазар, макар и не в традиционните обеми от предишни години. Според Димитров повишаването на броя на тези туристи е доказателство, че България е една от най-добрите дестинации по отношение на цени и база.

Тази година на туристическата борса в Добрич повече от 30 фирми предлагат работни места за новия сезон, заради ръста в предварителните резервации се планира и увеличаване на работните места. Очакванията са "Албена" АД да наеме от 10% до 15% повече кадри за новия сезон поради нарасналите записвания. На борсата свободни позиции предлагат и работодатели от "Слънчев бряг", "Златни пясъци", Кранево, Балчик. Кризата през миналата и по-миналата година доведе до отсяване на кадрите. Наемат се служители с по-висока квалификация, което повишава и качеството на услугите.

Най-малко 15 % ръст на руските туристи у нас ще има през тази година,  заяви за БНР зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който откри в Москва българо-руски бизнес форум. Русия е традиционен и важен за България партньор, коментира още ресорният зам.-министър. Той посочи, че подобни форуми са изключително полезни за установяване на преки контакти.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed