28 Март 2024

Вие сте тук

Чакаме труден летен сезон

18.03.2015

България я очаква много труден летен сезон. Очакваният спад на туристи от Русия и Украйна заради външни за нас причини налага вземането на спешни мерки за тяхното компенсиране. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова  по време на заседание на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм на тема "Туристически сезон 2015 - перспективи, проблеми и решения".

 

Тя призова в същото време да не се вещаят апокалиптични картини. Министърът напомни, за някои от мерките на ведомството за компенсиране на негативните очаквания - участие на всички възможни изложения, сред които Германия, Литва, Латвия, Полша, Скандинавските страни.

 

Крайната цел за сезон 2015 г. е да се запази нивото от 2014 г. общо като брой туристи, посетили страна ни. Друга мярка е фокусиране на рекламата на страната ни като туристическа дестинация според особеностите на всеки пазар и на туристите,  визовата политика по отношение на трети страни е трета мярка.

 

Председателят на парламентарната комисия Петър Кънев прогнозира с между 30 и 60 на сто отлив на руски туристите по външни причини. Той препоръча да се потърси бърза компенсация на отлива на туристи от Източна Европа, а не само от Русия. Не съм оптимист, че за месец - два можем да превъртим нов закон за туризма, каза Кънев и допълни, че е крайно време да се създаде туристическа камара.

 

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин очерта допълнителните възможности за подпомагане на различните видове туризъм. Също така той посочи възможността за облекчаване на процедурата за наемане на деца под 18 години в бранша. Тази година може да се облечи процедурата и Главната инспекция по труда максимално бързо да издава разрешение за работа без нощен труд, каза Калфин.

 

Заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова напомни за въведения пакет от мерки за облекчаване издаването на визи за туристи от Русия, Украйна, Беларус, Молдова. Всички очакваме благоприятно решение за приемането на страната в Шенген, това предполага отваряне на въздушните граници, а това значи, че на летищата ни ще трябва да се върши строга проверка, защото страната ни е един от пътищата на така наречените ислямски бойци, напомни Тодорова във връзка с новите ангажименти, които България ще трябва да поеме. Нашето желание е тези нови ангажименти да не бъдат свързани с някакъв дисбаланс, който евентуално да навреди на развитието на туристическия отрасъл, допълни Тодорова.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed