26 Апр. 2024

Вие сте тук

Цените за руски туристи в България падат, а в Турция растат

30.06.2011

Цените на туристическите пакети в България за руски туристи през юли 2011 г. са спаднали с 30% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи порталът на Руския съюз на туристическата индустрия.

Основна причина е намаляването на цените на самолетните билети, след като освен „Аерофлот“ руският регулаторен орган Росавиация разреши полети и на други авиокомпании. По чартърни програми летят до Варна и Бургас летят "Трансаеро", "Сибир", "ВИМ-Авиа", "Ямал", Red Wings, "Татарстан", NordStar Airlines, и Bulgaria Air, които седмично превозват до 15 хиляди пътници.

Според мнение на основни играчи на пазара, цитирано в статията, една от причините за свръхполетите е непредвидимостта на решенията на главното авиационно ведомство на Русия.През 2010 г. имаше един превозвач, което доведе до ръст на цените и недостиг на седалки. През 2011 г. туроператорите предварително изкупиха блокове места с редовни полети заради опасения от нов недостиг на места, но Росавиация даде разрешение на всички превозвачи, кандидатстващи за полети, така че в момента седалките са повече от желаещите.

Ако през 2010 г.  билетът е струвал 280 евро, тази година цената е спаднала до 220-225 евро. За определени дати туристически пакети могат да се купят за 200-300 евро, пише РИА Новости.

За сметка на това в много от популярните сред руските туристи хотели по българското Черноморие местата са продадени, затова туроператорите, които предвдарително са закупили билети, са принудени да намаляват цените, отбелязва агенцията, цитирайки туроператора „Солвекс“ Ирина Петрова. Според нея туроператорите правилно са преценили, че ще има ръст на пазара, но кой знае защо всеки е решил, че този дял ще се падне тъкмо на него.

Според оценки на експертите реалният ръст на търсенето на туристически пакети в България през 2011 г. е 30-35%, докато въздушните превози са нараснали значително повече. През миналата година България е посетена от 400 хил. туристи от Русия, а от януари до април 2011 г. ръстът на получилите визи е 60%.

Междувременно руските медии съобщиха, че морските ваканционни почивки в турските курорти тази година са поскъпнали най-малко с 15%. Основна причина е пренасочването на туристи от Египет към Турция и значително нарастване на търсенето както от страна на туристи от Русия, така и на ЕС, поради което хотелите са вдигнали значително цените.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed