29 Март 2024

Вие сте тук

Хърватия посрещна рекордните 12,4 млн туристи през 2013

11.01.2014

Рекорден борй туристи - 12,4 милиона са посетили Хърватия през 2013 г. и печалбите в сектора ще се върнат на равнището си отпреди икономическата криза, съобщи днес хърватското министерство на туризма, цитирано от агенция Франс прес.


"Изключително доволни сме от резултатите за 2013 г., преди всичко от тези, които бяха отчетени преди и след сезона (на лятото през юли и август), заяви министърът на туризма Дарко Лоренцин на пресконференция.


От общо 12,4 милиона туристи, които са три пъти повече от жителите на Хърватия - 4,2 милиона души, над 11,2 милиона са чужденци. На първо място сред тях са германците /над два милиона/, следвани от словенци /1,2 милиона/ и австрийци /един милион души/, според представените данни.


Туристите са посетили предимно адриатическото крайбрежие.


Броят на туристите се е увеличил с 5,5 процента в сравнение с 2012 г.. Броят на нощувките се е увеличил с 4,1 процента в сравнение с 2012 г., до 72,1 милиона нощувки.


Хърватия регистрира и увеличение на приходите от туризъм. От януари до септември миналата година Хърватия е спечелила от туризъм 6,6 милиарда евро, съобщи Хърватската народна банка.


Според официалната статистика през трите летни месеца приходът е бил с 200 милиона евро повече в сравнение с миналата година. Оценката е, че общата печалба през 2013 г. ще бъде малко над седем милиарда евро.


Рекордна печалба от туризма Хърватия реализира през 2008 г., когато приходът достигна почти седем милиарда евро и половина.
Туризмът съставлява около 15 процента от БВП на Хърватия, която се присъедини към ЕС на 1 юли миналата година.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed