20 Апр. 2024

Вие сте тук

Хотелиери: не обучението, а задържането на кадри е проблемът в туризма

16.02.2017

Липсата на обвързаност между обучение и практика и невъзможност да се задържат обучените кадри в България са двата основни проблема, които  пречат на развитието на туристическата индустрия. Това стана известно по време на дискусия, организирана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в рамките на 43-та Международна туристическа борса Ваканция& СПА.

 

Според хотелиерите и ресторантьорите са необходими стажове от 2 до 4 месеца за всички, които се обучават във висшите училища, свързани с туризма. Стажовете трябва да бъдат реални, а не формални, подчерта Людмила Ненкова, хотелиер с дългогодишна практика и заместник-председател на БХРА. Браншовата организация ще настоява за промени в учебните програми във висшите учебни заведения, като държавата определи стандарти и изисквания за провеждането на практиките така, както е в развитите в туристическо отношение европейски държави.

 

Дуалното образование вече е въведено в няколко професионални гимназии по туризма в страната, но това все още не е утвърдена практика, казаха хотелиери.

 

Основният проблем не е в обучението, а в заплащането и задържането на кадри. В България всичко е сбъркано, онова, което сега се опитваме да правим трябваше да се направи още преди 20 години, смята Златко Златанов, председател на регионалната организация във Велинград. Мнението му бе подкрепено от Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. Според хотелиерите е необходима радикална промяна по отношение на осигуровките, за да могат хотелиерите да повишат във възнаграждението на служителите си и да ги задържат в България. Председателят на БХРА Благой Рагин заяви, че организацията ще настоява  осигуровките при заплата от 1000 лв да не са по-високи, отколкото при възнаграждение от 600 лв. Той припомни, че заетостта е сезонна и голяма част от работещите в бранша са ангажирани едва 5-6 месеца в годината, а през останалото време са на борсата по труда.

 

Хотелиерите ще настояват и за контрол върху средствата, които се отпускат за обучение по програми. Според Георги Щерев едва 10% от обучените влизат в туристическите обекти. Това според него означава, че изразходването на тези средства е неефективно. Браншовата организация ще предложи на държавата да се засили контролът върху финансирането на това обучение и компаниите, които не осигуряват поне 6-месечна работа, да бъдат извадени от участие в съответните програми. В същото време хората, преминали обучение по туристическа специалност, но не постъпили на работа в обект, да бъдат лишени от достъп до социални фондове за определен период от време.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed