20 Апр. 2024

Вие сте тук

Хотелиерите правят черен списък на организатори на алкохолни турове

16.08.2011

Черен списък на туроператорски фирми, които водят в България гости за алкохолен туризъм, започват да правят хотелиерските организации по морето, съобщи „24 часа“. В него вече били включени малки туроператорски фирми от Скандинавието, Великобритания и Германия.

След като е готов, списъкът ще бъде раздаден на хотелиерите, за да не сключват договори с тези туроператори през следващия летен сезон, обясни шефът на варненската туристическа камара Стоян Маринов. Черен списък прави и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, каза пред „Дарик радио“ и членът на УС на организацията Веселин Налбантов.

Отказът да се продават легла на туроператори от черния списък е прогонил алкохолните туристи от Турция, припомни Стоян Маринов.

Бар кроловете, както се наричат организираните от туроператори пиянски обиколки, са в нарушение на закона, твърди Налбантов. Според него баровете, които приемат групите, не са категоризирани, а в самите турове се включват и непълнолетни чужденци, на които е забранено да се продава алкохол. В края на юли 17-годишен англичанин умря в Слънчев бряг, след като скочи от тераса на хотелска стая пиян. Преди злополуката той е бил на бар крол. Във Великобритания употребата на алкохол е разрешена след 21 годинии на младежи под тази възраст в заведенията е забранено дори сервирането дори на бира.

Преди дни Дойче веле съобщи в репортаж от Слънчев бряг, че курортът се превръща в притегателна точка за все повече германски младежи, от което оставали доволни и българските хотелиери и ресторантьори. Според автора курортът е предпочитана дестинация за германските абитуриенти, които го намират идеален за разпускане след изпитите. Немските туристи харесват както хотелите, така и обслужването, а купоните намират за отлични. В репортажа обаче не се споменава за пиянските оргии на германските младежи, нито за това, че непълнолетните идват в България с цел алкохолен туризъм, защото в собствената им държава подобно нещо е немислимо.

Хотелиерите искат общините да определят и по-високи наказания за непристойно поведение и нарушаване на обществения ред в курортите, които да бъдат оповестени по туристическите агенции в чужбина.

"В края на 80-те, началото на 90-те години пак имахме такъв проблем и се реши със засилено полицейско присъствие и престои в арестите", припомни Стоян Маринов.

Инициативата за "черен списък" бе обявена седмица, след като хотелиерите в Слънчев бряг поискаха в курорта да бъде въведен вечерен час. Те бяха подкрепени от големите туроператори, включително и местните представители на международните компании "Томас Кук" и ТУИ.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed